Aquest diumenge es va celebrar a l’Espluga de Francolí el debat electoral, un esdeveniment on els candidats a l’alcaldia es van trobar cara a cara per parlar dels grans temes que preocupen al municipi com són l’aigua, la promoció econòmica, el turisme i l’habitatge. El periodista de Tac12 i president de l’Espluga Audiovisual, Gerard Bosch, va ser l’encarregat de moderar els candidats Josep Maria Vidal (Som Espluga), Jordi Torre (Junts per l’Espluga) i Francesc Sánchez (Nova Espluga) en els diversos blocs del debat.

L’aigua, un recurs prioritari

Els tres candidats van destacar l’aigua com un recurs prioritari pel municipi i es van mostrar d’acord en la importància de l’arribada de l’aigua de l’Ebre. Des de Som Espluga, Josep Maria Vidal, va recordar els passos realitzats fins al moment per l’equip actual de govern per aconseguir aquesta tasca, així com la creació de noves vies de cara al futur com arreglar la xarxa de clavegueram de la urbanització Carreras o la creació de nous pous d’aigua. En aquest sentit, en resposta a les crítiques de Junts, Vidal lamentava que l’Ajuntament no hagués avançat la tramitació de la connexió amb el Consorci d’Aigües de Tarragona durant els 16 anys de Convergència i Unió quan, recordava, es gaudia d’estabilitat en la figura de secretaria i intervenció.

ÀUDIO: El candidat de Som Espluga, Josep Maria Vidal, detalla les actuacions fetes els últims 4 anys

Per la seva part, Jordi Torre de Junts per l’Espluga, va acusar a l’actual govern de no fer prou en els últims anys per fer arribar l’aigua de l’Ebre. Per aquest motiu, el candidat de Junts proposava fer les obres per aconseguir la connexió amb l’aigua de l’Ebre arribin o no les subvencions esperades i, per això, demanar un crèdit en cas de ser necessari.

ÀUDIO: El candidat de Junts per l’Espluga, Jordi Torre, aborda la importància de fer arribar l’aigua de l’Ebre

Francesc Sánchez, candidat de Nova Espluga, tot i mostrar-se d’acord amb la necessitat de fer arribar de l’aigua de l’Ebre, es desmarcava de la línia principal dels altres candidats afegint també la proposta de crear d’un embassament de grans dimensions per mantenir reserves d’aigua de cara a un futur, una línia que els altres candidats no van desestimar, però van descartar com a prioritària.

ÀUDIO: El candidat de Nova Espluga, Francesc Sánchez, aposta per crear un nou embassament

Un dels temes principals va ser millorar la situació referent a l’aigua (Imatge: EFMR)

Promoció econòmica per reactivar l’Espluga

La necessitat de fer arribar noves empreses al polígon industrial també es va mostrar com una de les prioritats de les tres candidatures, tot i que a través de diferents vies. Francesc Sánchez apostava per fer arribar empreses multinacionals, mentre Josep Maria Vidal apostava per empreses de petit format. Jordi Torre va posar en ratlleu que per aconseguir aquesta fita era necessari l’obertura d’una sortida de l’autopista al municipi, culpant l’actual equip de govern d’haver deixat passar aquesta oportunitat.

ÀUDIO: Jordi Torre insta a fer arribar una sortida de l’autopista al municipi

Pel que fa al comerç local, els dos grups actualment a l’oposició van apostar per incrementar els ajuts i millorar les taxes dels comerciants, mentre Josep Maria Vidal va voler destacar la feina feta amb la creació d’activitats com l’EVArt o el cens de comerços buits.

ÀUDIO: Josep Maria Vidal parla de la importància del cens de comerços

En aquest sentit, Francesc Sánchez va ressaltar que el comerç local s’està perdent al centre per la falta d’aparcament i que calia reactivar-ho amb un sistema d’aparcament rotatiu, una aposta similar a la presentada per Som Espluga. Jordi Torre va proposar la creació d’una quarantena d’aparcaments al centre del municipi gràcies a l’adquisició i enderroc d’edificis com l’antic cinema de Cal Xulla o Cal Calixto, una aposta que Nova Espluga ja va presentar fa 4 anys.

ÀUDIO: Francesc Sánchez aposta per un sistema d’aparcament rotatiu

La promoció econòmica i el comerç ha diversificat les opinions dels candidats (Imatge: EFMR)

El turisme com a fórmula per reactivar el municipi

Els tres candidats van debatre sobre com impulsar el turisme al municipi, oferint tot tipus de solucions. Josep Maria Vidal va posar en valor l’actual tasca per treballar els gravats paleolítics descoberts l’any 2019. Jordi Torre es va mostrar crític amb el model actual de les coves assegurant que no beneficiava al relat que necessitaven les escoles.

ÀUDIO: L’alcaldable de Som Espluga detalla el pla per impulsar els gravats

Francesc Sánchez va apostar per més habitatge turístic i la neteja i millora de la llera del riu, així com a noves fórmules i més promoció local a les fires i festes. En relació a l’habitatge turístic, Junts per l’Espluga va proposar la creació de dues noves zones per caravanes i Josep Maria Vidal es va mostrar cautelós amb la necessitat de trobar la millor ubicació per aquest estil de turisme.

ÀUDIO: L’alcaldable de Junts per l’Espluga aposta per nous punts per caravanes

També es va ressaltar la necessitat de cuidar els parcs municipals i millorar la plaça de l’Església, una proposta per la qual Junts per l’Espluga i Som Espluga han ideat dos projectes per reformular la zona, mentre que Nova Espluga aposta per arranjar la plaça i fer-la segura per la població.

ÀUDIO: L’alcaldable de Nova Espluga, Francesc Sánchez, aborda la importància d’arranjar la plaça de l’Església

L’habitatge és un dels punts destacats a l’hora de proposar nous projectes (Imatge: EFMR)

Múltiples solucions per recuperar habitatge

L’últim dels blocs tractats va ser l’habitatge, amb múltiples solucions per part dels candidats. Junts per l’Espluga va apostar per desencallar el pla parcial Milmanda que s’ha de traduir en nou habitatge al municipi. Al seu temps, Josep Maria Vidal va assegurar que ja s’ha treballat per encarrilar aviat la primera fase del projecte i, alhora, anunciava la voluntat d’Incasòl d’involucrar-se en les negociacions i impulsar la construcció de nous habitatges.

ÀUDIO: Jordi Torre posa èmfasis en el pla Milmanda

ÀUDIO: Josep Maria Vidal detalla els passos fets per fer realitat el pla Milmanda

Nova Espluga va traslladar al debat la necessitat d’impulsar ajuts per a la rehabilitació d’habitatges, com les façanes o la millora en l’accessibilitat dels immobles. La resta de partits van compartir la importància d’aquests incentius, però van recordar-li a Sánchez que ja fa anys que n’existeixen.

ÀUDIO: Francesc Sánchez demana ajuts per rehabilitar habitatges

Som Espluga va destacar que en els últims anys s’ha impulsat l’habitatge social i que el projecte de la Caserna serà una realitat els futurs anys, comptant amb un edifici sostenible. Junts per l’Espluga va posar sobre la taula diversos projectes com la creació d’un habitatge al carrer Templaris pensat per persones amb mobilitat reduïda.

Els tres candidats van finalitzar les seves intervencions demanant el vot per poder executar els seus projectes i millorar el futur de l’Espluga de Francolí.