Maria Montserrat Barenys i Busquets, veïna de Sant Joan de les Abadesses, s’ha convertit en la primera dona en dipositar un fons documental a l’Arxiu Montserrat Tarradellas del Monestir de Poblet.

La documentació que ha llegat Barenys és un recull variat fruit de la seva implicació, durant la seva llarga trajectòria vital, en la vida política i social de Catalunya, en la lluita política democràtica contra la dictadura militar franquista així com de la projecció de la personalitat nacional de Catalunya, defensant el reconeixement del nostre país arreu dels països on ha estat present. 

El fons llegat a Poblet és el testimoni d’una vida compromesa amb el país i una mostra ample de la lluita que varen portar plegats homes i dones per l’alliberament nacional i social de Catalunya. Per temàtica el seu fons, que inclou documentació, cartes, reculls de premsa i fotografies, complementa els que es conserven a l’AMTM, compostos de documentació relacionada amb la República, la Guerra Civil, l’exili i la Transició democràtica.