Tres anys després de la riuada del riu Francolí que va afectar l’Espluga de Francolí la situació ha fet un gir i les principals obres pendents de completar-se són ara una realitat, és el cas del parc fluvial o de la reconstrucció de l’entorn del safareig. En aquest període l’Ajuntament ha rebut els 600.000 euros de subvenció provinents de l’Estat i la Generalitat i ha pogut executar les obres de major ambició donant per tancat l’episodi administratiu de la catàstrofe.

Altres dels projectes completats en aquest període han estat el canvi d’ubicació del magatzem de la brigada i l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de l’Espluga de Francolí, les intervencions a la plaça de la font que s’han finalitzat amb la col·locació de la forja artística que havia quedat malmesa o la restitució de la zona de la séquia de reg de l’Hort de Baix.

Reconstrucció de la barana de forja de la Font Baja (Imatge: Laia Molné)

D’altra banda, queden pendents alguns projectes fora de subvenció com la reubicació de la zona de caravanes, per la qual encara s’està buscant un espai d’actuació o la renaturalització de la llera del riu, un treball que l’Ajuntament vol fer de forma conjunta amb l’ACA per crear un espai obert i adaptat per la ciutadania sense construccions que puguin ser perilloses en cas d’una nova catàstrofe. Actualment, s’ha aprovat una subvenció de 60.000 euros amb els quals es retiraran els arbres i canyes de la llera del riu per mantenir la zona neta i arreglada. Més endavant s’iniciarà el procés d’aixecament topogràfic del terreny per poder dissenyar un projecte a mida par aquesta zona.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, detalla l’ús d’aquesta subvenció

Un nou plantejament a l’hora de reconstruir

Les diferents obres completades en aquest període tenen en comú haver estat creades amb funcionalitat, com espais apartats de la zona inundable i amb sortides d’emergència. És el cas del parc fluvial on s’ha col·locat una escala per poder-la utilitzar com a via d’escapament. En el cas de l’entorn del Safareig no s’ha pogut recuperar el propi Safareig perquè es trobava en una zona inundable.

Actuació al Safareig de la Font Baixa (Imatge: Laia Molné)

Fent valoració d’aquest període i a pocs mesos per acabar la legislatura l’alcalde de l’Espluga de Francolí explica a l’EFMR que ha sigut el projecte de major dificultat econòmica de l’equip de govern, ja que la situació viscuda pocs mesos després d’haver iniciat el nou ajuntament i les dificultats en secretaria-intervenció, amb els constants canvis de secretari, han sigut un problema diari per poder tirar endavant tots els projectes derivats de la catàstrofe.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga esmenta els problemes en secretaria-intervenció

Un altre dels punts que l’Ajuntament ha reclamat en múltiples ocasions és la creació d’un nou projecte pel pont de la Font Baixa, una actuació que depèn de la Generalitat de Catalunya i per la qual no hi ha resposta clara. El consistori municipal espera que el canvi de Govern pugui aportar una nova mirada en aquest projecte per iniciar el procés necessari per canviar l’estructura, que actualment no permet respirar l’aigua en cas d’inundació.

L’aigua, el principal problema de l’Espluga de Francolí

Actualment, la situació de sequera fa que les restriccions de consum d’aigua s’hagin endurit encara més al municipi, una imatge que contrasta amb la riuada d’ara fa tres anys i que fa palès que l’aigua és la principal qüestió que cal afrontar a l’Espluga de Francolí. Una de les solucions més esperades era el ramal de l’aigua del CAT, que s’havia de licitar aquesta primavera i que finalment va quedar desert per la falta d’empreses. Això ha fet redissenyar el projecte i augmentar el pressupost que ha passat d’un milió d’euros a 1.700.000 euros a causa de l’encariment dels materials en els últims mesos.

El següent pas serà cercar les subvencions necessàries per poder fer realitat aquest projecte. D’altra banda, l’Ajuntament rebrà una subvenció de mig milió d’euros dels fonts Next Generations amb la qual es renovaran totes les canonades de la urbanització Carreras, aconseguint incrementant la rebuda d’aigua als dipòsits municipals en un 20%.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga explica el projecte de substitució de canonades

La situació actual contrasta amb la viscuda fa tres anys i fa platejar al govern municipal solucions tant per pal·liar les conseqüències de futures catàstrofes com per ajudar a mitigar els períodes de sequera. Una situació de contrastos que fa palès els efectes irreversibles del canvi climàtic.