El cementiri municipal de l’Espluga de Francolí ha estrenat aquest dissabte al migdia un espai pel Dol Gestacional, Perinatal i Neonatal, anomenat “Espai del Record”. Situat a la part esquerra del cementiri municipal, a pocs metres del passadís central, el nou espai vol donar visibilitat a aquestes defuncions i posa un espai de comiat i de record a disposició de les mares i pares que han perdut un fill durant la gestació o en les primeres setmanes del naixement.

El nou espai de dol és un element ple de simbologia amb estructura de pedra, una placa i una olivera. Les families que hagin perdut un nadó gestant o nounat, podran a partir d’ara dipositar una estrella amb el nom del nadó. “Crec que és important que tots els Ajuntaments anem creant aquests espais, ja que són una abraçada i un lloc de consol per les famílies que han hagut de patir un dol gestacional“, ha comentat la regidora de ciutadania, Aida Morgades, durant la presentació d’aquest nou espai de dol.

ÀUDIO: Aida Morgades, regidora de Ciutadania, comenta l'”Espai del Record”

A la presentació de l’Espai del Record que s’ha fet aquest 15 d’octubre coincidint amb el dia Mundial de Dol Gestacional, Perinatal i Neonatal hi han assistit l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep M. Vidal, representants del govern municipal i dels grups municipals i membres de l’Associació A ContraCor, una associació que treballa per donar visibilitat a les pèrdues gestacionals per interrupció legal o voluntària de l’embaràs, que passen per motius mèdics, personals o socials.

Des de l’Associació A ContraCor posen l’accent en què tots els municipis han de tenir aquest tipus d’espais. “Les famílies ja fem homenatges en la intimitat i són molts bonics, però és molt necessari que de manera pública es facin visible aquestes situacions difícils que hem de passar perquè són realitats que estan molt amagades” esmenta Patrícia Mas, membre de l’Associació A ContraCor. En la mateixa línia, una altra de les membres de l’Associació A ContraCor, Anna Garcia, que avui també ha estat present deia el següent: “és una manera de curar, de trobar pau i és una manera de dir que segueix entre nosaltres i això és sanador per la societat en general”.

ÀUDIO: Patrícia Mas, membre de l’Associació A ContraCor, parla sobre la importància de tenir aquests espais

ÀUDIO: Anna Garcia, membre de l’Associació A ContraCor, explica que per les famílies un espai de dol és essencial.

Montblanc també ha inaugurat un memorial per la mort gestacional i neonatal

Aquest dissabte al migdia també s’ha inaugurat al cementiri de Montblanc el memorial “Àngels al cel”, una obra feta per la ceramista local Montse Aiguadé. El consistori va fer l’encàrrec a Aiguadé farà cosa d’un any i mig, però per motius laborals, la ceramista no va poder posar-se amb aquest projecte fins fa uns mesos.

El memorial consta de tres peces circulars fetes de ceràmica, damunt d’un suport de ferro. Cada peça té una simbologia, que representa cadascun dels tres trimestres de què consta un embaràs.

Imatge: Ràdio Montblanc