La Diputació de Tarragona ha recuperat dos pavesos del segle XIV pertanyents al fons patrimonial del Museu del Monestir de Poblet. Es tracta de dues peces inèdites: escuts funeraris nobiliaris, amb representació heràldica, que abans de la intervenció es trobaven en molt mal estat de conservació. Pel seu cromatisme es creu que un d’ells podria correspondre a la corona catalanoaragonesa i l’altre, al regne de Navarra.

Aquest dijous s’ha inaugurat a Tortosa l’exposició que mostra els dos pavesos restaurats i la minuciosa tasca de recuperació que ha dut a terme la Unitat de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació. La inauguració ha anat a càrrec de la vicepresidenta de la Diputació de Tarragona Meritxell Roigé. Sota el títol “Temps de colors i emblemes a la Corona d’Aragó”, la mostra situa l’espectador en el context històric dels escuts i li ofereix un recorregut pels aspectes més tècnics, com ara l’ús o el procés d’elaboració.

La Diputació restaura patrimoni del Monestir de Poblet

Després de fer parada a Tortosa, l’exposició “Temps de colors i emblemes a la Corona d’Aragó” es traslladarà al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, on es presentaran les darreres intervencions dutes a terme per la Unitat de Conservació i Restauració de Béns Culturals al conjunt patrimonial del Monestir. En aquest sentit, cal destacar que a més dels pavesos medievals la Diputació ha recuperat diversos elements pertanyents al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, com ara la col·lecció d’orfebreria o diverses obres pictòriques i escultòriques.

Dues peces singulars de gran valor històric

Les peces restaurades són dos escuts oblongs amb representació heràldica datats a mitjan segle XIV. Lleugerament corbats i realitzats amb fusta folrada de pergamí policromat, es creu que el seu ús era funerari. A Catalunya i Balears només hi ha tres conjunts de pavesos de similars característiques: els de la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona, els de la Catedral de Mallorca i els del Museu de Belles Arts de Castelló.

Entre els materials que componen els pavesos de Poblet hi trobem la fusta, el pergamí, el paper, el guix, la cola, el full de plata, els pigments i la resina natural. També contenen elements de subjecció de metall i de pell. A l’anvers d’un dels pavesos hi apareix l’escut de Navarra, policromat i punxonat, i al revers de l’altre, la senyera. És per aquest motiu que es creu que podrien correspondre a la corona catalanoaragonesa i al regne de Navarra. La gamma cromàtica dels escuts passa pel verd, el vermell, l’ocre i el negre, a més del gris del pa de plata.