Els gegants vells Ponç Hug i Beatriu de l’Espluga de Francolí ja tenen un nou aspecte després de 36 anys de l’últim canvi de vestuari. La restauració i la nova imatge i vestuari dels gegants vells de l’Espluga aporta grans diferències amb la imatge de la parella habitual, ja que ja no porten corona i el vestuari ha estat renovat íntegrament per donar un aspecte més històric.

Per primer cop, els dos gegants, procedents del conegut motlle de la casa Ingenio de Barcelona, s’han adequat amb rigor històric a l’època dels seus personatges i amb la simbologia que els pertoca, coincidint amb el seu 75è aniversari. Durant l’última dècada els gegants presentaven greus afectacions en el vestuari i a les parts corpòries dels elements. Fa quatre dècades que no es duia a terme cap canvi en aquests elements de la cultura popular espluguina.

La plaça del Castell amb més de 400 persones ha acollit l’acte d’estrena de la restauració, vestuari i nova imatge de les figures festives més històriques de la població. Durant l’acte ha intervingut el regidor de Cultura, Enric Mercadé, que ha fet una breu presentació del projecte de restauració dels gegants explicant que l’Ajuntament de l’Espluga hi ha destinat més de 10.000 euros. La presidenta dels Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, Mar Gili, també ha fet esment al nou projecte i al que ha suposat per l’entitat, a més a més, de presentar el nou logotip de l’entitat.

ÀUDIO: Enric Mercadé, regidor de cultura de l’Ajuntament de l’Espluga, afirma que és un gran pas històric per la Colla Gegantera

ÀUDIO: Mar Gili, presidenta dels Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, explica que ha estat un canvi molt important

El periodista i divulgador espluguí, Xavier Lozano, ha estat l’encarregat de fer una breu ressenya històrica i simbòlica del nou vestuari i dels personatges que representen. En aquest mateix moment també s’ha fet entrega de les corones i dels vestits vells a l’alcalde per part dels infants de l’entitat. La cloenda ha estat a càrrec de l’alcalde de l’Espluga, Josep M. Vidal i de la directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Lourdes Malgrat.

L’acte d’estrena, alhora, ha servit per poder homenatjar a la seixantena de geganters que hi ha hagut des de 1947, que és quan es van estrenar els gegants vells, si bé es van batejar el 1986. També s’han estrenat les maces que lluiran els dos nanos macers, elaborades per l’artesà del taller Ribot, Ramon Amigó. En acabar, s’ha realitzat una cercavila pels carrers del Capuig.

Els Grallers de l’Espluga, que aquest any també compleixen 30 anys de la seva recuperació, han acompanyat els balls oficials de Gegants i de Nans, compostos per Josep Prats, que habitualment només es ballen per la Festa Major.

El projecte, iniciat el febrer de 2021, ha suposat més d’un any de treball intern i coordinació entre la regidoria i l’entitat, a partir de la documentació recopilada a l’informe tècnic elaborat per Xavier Lozano, a partir de l’informe previ del Centre d’Estudis Locals. La investigació duta a terme ha permès identificar algunes peculiaritats dels gegants vells, com el fet que van arribar a l’Espluga sense corona i que l’ajuntament franquista els la va imposar l’any següent, d’acord amb els cànons de l’època, assimilant-se a la imatge dels reis catòlics. El primer vestuari va substituir-se l’any 1986, quan l’ajuntament democràtic va decidir donar-los un nom, en record als primers senyors de l’Espluga medieval, restaurar-los i estrenar nous vestits.

GALERIA D’IMATGES DE PEP MORATÓ