L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i els Pastorets de l’Espluga, han presentat aquest dissabte als mitjans de comunicació els actes del IV Congrés de Pastorets de Catalunya que se celebrarà a la població just d’aquí a una setmana, els dies 11, 12 i 13 de març de 2022, després dels ajornaments del 2020 i 2021 a causa de la pandèmia.

La Sala Folch i Torres del Casalet, que porta el nom de l’autor més prolífic de Pastorets a Catalunya, ha acollit la roda de premsa en la qual han participat l’alcalde de l’Espluga, Josep M Vidal, el president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, Josep Peramiquel, el coordinador dels Pastorets de l’Espluga de Francolí i del Congrés i tresorer de la Coordinadora, Àngel Tierz, i Marisa Gusart, responsable del Fotoconcurs dels Pastorets, els premis del qual es lliuraren dissabte a l’acte de cloenda.

ÀUDIO: Josep M. Vidal, alcalde de l’Espluga, celebra que finalment es pugui celebrar

ÀUDIO: Josep Peramiquel, president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, agraeix l’acollida del Congrés

ÀUDIO: Àngel Tierz, coordinador dels Pastorets de l’Espluga de Francolí i del Congrés, explica que esperen que sigui tot un èxit

Els representants institucionals han celebrat que, finalment, el Congrés de Pastorets, concedit el 2019 a la candidatura espluguina, pugui ser una realitat. El municipi ho té tot a punt per rebre més de dos centenars de congressistes procedents d’arreu de Catalunya per participar en la quinzena de tallers i ponències acadèmiques, tècniques i artístiques que dirigiran alguns grans noms del panorama teatral català, com Pep Plaza o Dafnis Balduz. El sociòleg Salvador Cardús serà l’encarregat d’oferir la ponència inaugural i el periodista Xavier Grasset, de conduir l’acte de clausura. Els acompanyaran grans experts en caracterització, art dramàtic, comunicació, tecnologies escèniques o divulgació.

Roda de premsa del IV Congrés de Pastorets de Catalunya (Imatge: Pep Morató)

La Cova de la Vila, convertida en infern

El dia abans del Congrés, divendres 11, es farà, a dos quarts de 8 del vespre, l’acte institucional de rebuda a la Cova de la Vila, al subsòl espluguí, que s’assimilarà a un infern ‘real’ dels Pastorets. Un decorat natural que aplegarà les autoritats locals, comarcals, provincials i nacionals, amb la ponència del vallenc Jordi Bertran sobre l’arrel dels Pastorets a la teatralitat medieval i l’actuació musical de l’Orfeó Reusenc amb peces d’Els Pastorets: en Belluguet i en Bieló. L’acte estarà obert a tota la població, amb accés lliure.

Un final musical pel mapa dels Pastorets

El dissabte, després de la jornada de ponències i tallers, el teatre del Casal de l’Espluga acollirà l’acte de cloenda, a les 6 de la tarda, amb el lliurament de reconeixements als membres de Pastorets d’arreu de Catalunya amb una trajectòria de més de 50 anys. També s’extrauran les conclusions i es lliuraran els premis del Concurs de Fotografia. A les 7 de la tarda s’obriran les portes a tothom per poder gaudir, amb accés lliure i gratuït, del concert final ‘La música dels Pastorets, un viatge d’emocions pel territori’. Un conjunt de músics espluguins dirigits pel director de l’Orquestra dels Pastorets, Sergi Esparza, oferiran un repàs per algunes de les cançons més populars de diferents representacions de Pastorets d’arreu del país.

Caminada fins al monestir de Poblet

El diumenge 13 de març al matí, els congressistes que ho vulguin podran participar en la caminada interpretativa de 3,8 quilòmetres pels boscos de Poblet (Paratge Natural d’Interès Nacional) fins al tossal de la Creu, mirador de la vall de Poblet, amb un passeig per les vinyes i l’arribada al monestir, Patrimoni de la Humanitat. Després d’entrar a la basílica de Santa Maria de Poblet, hi haurà una visita opcional al recinte monàstic.