L’Espluga de Francolí celebrarà del 20 al 23 de gener la 456a edició de la Fira de Sant Vicenç i ho farà amb una ampliació de l’espai per evitar aglomeracions. D’aquesta manera la vuitantena de parades participants es podran trobar, no només al llarg del carrer Lluís Carulla, com és habitual, sinó que s’estendran als carrers Pau Casals, Mossèn Serret, la plaça de l’Església i la travessera de Poblet.

ÀUDIO: El regidor de Cultura de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, explica l’ampliació de la Fira de Sant Vicenç

D’aquesta manera la fira s’adapta a les circumstàncies actuals, però recupera el relat que va iniciar l’any 2020 amb el foc com a element conductor. S’han programat una desena d’activitats en aquest sentit com un taller gastronòmic sobre cuina silvestre i d’aprofitament el divendres 20 de gener, diversos tallers de confecció d’espelmes de cera per infants durant tot el cap de setmana, la presentació de l’exposició virtual ‘Jugar amb Foc’ del Museu de la Vida Rural, visita de cloenda a l’exposició de Palau Ferré al propi museu i concerts amb la Banda Neon i Formiga and Cigale feat La Principal de Tarragona, amb l’espluguina Anna Amigó.

Totes aquestes activitats es veuran reforçades amb una vuitantena de parades dedicades a empreses del sector agrícola i forestal, zona de planter, exposició de vehicles, empreses i serveis, comerç local, entitats, mostra de productes agroalimentaris i productors del territori. A més, la plaça de l’Església es dedicarà al comerç de proximitat amb la participació dels forns del municipi que vendran un pa fet a les Coves de l’Espluga i els Cellers Rendé Masdéu i VidBertus. La situació actual no permetrà celebrar els esmorzars populars tradicionals de dissabte i diumenge ni la Festa de l’oli nou i el vi novell.

ÀUDIO: Enric Mercadé parla del foc com a fil conductor de la Fira de Sant Vicenç

També s’han organitzat diverses activitats relacionades amb el foc convidat, que enguany serà la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia. El divendres 21 de gener es farà una xerrada parlant de l’origen de la festivitat al Museu de la Vida Rural, i el dissabte s’inaugurarà una exposició dels elements de cultura popular de la Festa de la Fil·loxera al pati de l’Antic Hospital. El mateix dissabte al vespre hi haurà actuació de foc a càrrec dels Diables de l’Espluga i la Festa de la Fil·loxera.

Trobada d’agraïment a les ADF de Catalunya

Un dels actes destacats és la trobada d’Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya (ADF) que es farà el diumenge 23 de gener en agraïment a la trentena d’entitats que van ajudar durant i després de la riuada de 2019. Hi haurà una trobada de vehicles i un acte institucional amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà. Aquesta és una activitat que es volia celebrar fa temps, però que s’ha hagut d’ajornar a causa de la pandèmia, fent-la coincidir amb la Fira de Sant Vicenç.

ÀUDIO: El president de l’ADF de l’Espluga de Francolí, David Saez, destaca la importància d’aquesta trobada