El Nadal comença a recuperar el format tradicional d’abans de la pandèmia i a l’Espluga de Francolí ho farà amb una cinquantena d’actes programats del 3 de desembre fins al 8 de gener. Gràcies a la situació actual i l’extensió de la vacuna enguany es tornarà a celebrar la Cavalcada de Reis pels carrers del municipi. També es podrà fer la festa de Cap d’Any, però enguany estarà organitzada pels Armats de l’Espluga, en un format més senzill i econòmic que edicions anteriors.

ÀUDIO: La regidora de Ciutadania, Aida Morgades, destaca la situació d’enguany

Els actes començaran el dia 3 de desembre a les 6 de la tarda amb la tradicional encesa de llums, que enguany  es farà des de la Rambla Lluís Companys, a la Urbanització Carreras, on dos infants de P5 de l’escola Vedruna  i dos de l’escola Martí Poch premeran el botó que encendrà l’enllumenat nadalenc de l’Espluga de Francolí. 

Aquest any també es proposen diverses activitats familiars i juvenils. Per exemple, el dia 5 de desembre hi haurà una activitat d’orientació per a les famílies que s’inicia a la plaça de l’Església. El dia 12 de desembre  tindrà lloc una de les activitats que més agrada als infants; ‘Anem a buscar el tió’, que aquest any es farà als  voltants de l’Ermita de la Santíssima Trinitat. Com a novetat, pels dies 3 i 4 de gener al matí, l’Ajuntament i Drac Actiu ofereixen activitats d’aventura i orientació per a joves d’entre 12  i 30 anys. 

Els Pastorets de l’Espluga tornen a l’escenari després de la parada obligada de l’any passat amb la renovació de les persones que donaran vida als personatges, el dia 25 de desembre i el 2 de gener es representaran al Teatre del Casal.

L’Escola Municipal de Música oferirà 4 concerts per poder gaudir de la feina que ha fet l’alumnat de l’escola  durant aquest primer trimestre. També hi serà present la Germandat de la Santíssima Trinitat amb l’elaboració d’ornaments de Nadal, concerts i la decoració de l’arbre de l’ermita.

ÀUDIO: La regidora d’Educació, Anna García, parla de les actuacions de l’Escola de Música

Presentació de la programació de Nadal a l’Espluga de Francolí (Imatge: Laia Molné)

Actes per infants i joves de fins a 30 anys

L’Associació juvenil Auvënguen també ha preparat un concert al  pavelló del Casal el dia 18 de desembre, Jam Session al bar del Casal amb músics locals, un bingo jove i  cinema. A més, el club patí Casal l’Espluga celebrarà el seu festival el 18 de desembre al matí i el Club Atlètic Espluguí organitza la Cursa de la Llufa amb sortida i arribada a la plaça Sant Isidre.

ÀUDIO: La membre d’Auvënguen, Laia Pons, explica les activitats organitzades per l’Associació

El 3 de gener serà el torn de lliura la carta dels Reis al Patge Gregori, acte pel qual aquest any si serà necessari fer reserva prèvia. Dos dies més tard, el 5 de gener serà el moment de celebrar la tradicional Cavalcada Reial.

ÀUDIO: La tècnica de Joventut de l’Oficina Jove de la Conca, Estel Bové, puntualitza els actes de reis

Aquest any hi ha 3 empreses que organitzen Casals de Nadal la setmana del 27 al 31 de desembre; Fem Salut  i el CAE Espluguí, l’Hípica Francolí i Drac Actiu. Una oferta per edats compreses entre els 3 i els 12 anys. També s’han programat un seguit d’espectacles infantils i familiars, al carrer i a la sala Folch i Torres del  Casalet. Les propostes de Nadal s’acabaran el dia 8 de gener amb l’espectacle del MAG LARI al teatre del  Casal.

L’Espluga FM Ràdio i l’Espluga Audiovisual també participen amb diversos programes i retransmissions especials per aquestes festes.