La reobertura de l’ermita de la Santíssima Trinitat de l’Espluga de Francolí i el retorn de la seva gestió al poble, a través de la Germandat de la Santíssima Trinitat, ha estat un èxit de participació i seguirà en marxa durant la tardor i l’hivern. Des del 24 de juliol i durant tot l’estiu, centenars d’espluguins i forans han tornat a l’ermita per gaudir de l’entorn natural i de pregària, per fer-hi dinars i trobades socials o per participar en alguna de les activitats organitzades. La bona rebuda de la iniciativa va fer allargar la temporada fins al 31 d’octubre, tot i que inicialment havia d’acabar el 30 de setembre. 

Ara, la Germandat ha decidit mantenir obert el servei durant tota la tardor i l’hivern, oferint acollida i obrint la capella tots els diumenges al matí per venerar la imatge, oferir un ciri o aturar-se en plena caminada per la reserva natural. També se seguirà oferint servei de cafès, batuts de xocolata calenta, begudes i entrepans.

Una vintena de voluntaris i voluntàries han fet possible l’obertura del servei d’acollida al visitant i la posada en marxa del projecte d’inserció sociolaboral per a persones amb diversitat funcional, que han estat participant activament al servei de cafès, entrepans i gelats, begudes i vermut.

Els membres de la Santíssima Trinitat es van reunir per avaluar la bona acollida de la reobertura de l’ermita (Imatge: Germandat de la Santíssima Trinitat)

Ara la Germandat de la Santíssima Trinitat espera poder retrobar-se amb l’Arquebisbat de Tarragona i l’òrgan de gestió del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet per fer balanç de la temporada i estudiar les noves accions a emprendre a l’ermita, algunes de les quals implicaran probablement una nova campanya d’obra de vila per seguir millorant l’espai.

La Germandat ja havia preservat i millorat l’espai del 2006 fins a l’any 2016 amb obra de vila i voluntariat fins que va passar a mans de la Fundació Santa Maria de Siurana, i últimament, a càrrec de l’organització Chiquillos en el Campo. L’Espluga de Francolí venera la Santíssima Trinitat a la zona de l’actual ermita (del segle XVIII) almenys des del segle XIII per influència dels monjos de Poblet. L’any 1998 l’entorn natural de l’ermita de la Santíssima Trinitat va declarar-se per decret Reserva Natural Parcial de la Trinitat del Paratge Natural d’Interès Nacional de la vall del monestir de Poblet.