El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha fet avui balanç provisional de la campanya d’incendis i ha sobrevolat la zona afectada per l’incendi forestal que va afectar l’Anoia i la Conca de Barberà aquest estiu. Elena, que ha estat acompanyat de membres dels cossos de Bombers de la Generalitat, Agents Rurals i Protecció Civil, ha explicat que de l’1 de gener al 12 de setembre hi ha hagut 539 incendis que han cremat un total de 3.011 hectàrees.

Comparat amb les dades de l’any 2019, atès que el 2020 va ser un any del tot inusual, “ens situem en la meitat d’hectàrees cremades. “Si agafem la mitjana d’hectàrees dels darrers 15 anys (3.210ha de mitjana), estem lleugerament per sota”, ha explicat Elena. Els Bombers de la Generalitat, per la seva banda, han treballat durant aquesta campanya en 2.254 serveis, dels quals, 624 han estat incendis de vegetacío agrícola, 611 de vegetació forestal i 1.019 de vegetació urbana.

Segons ha recordat el conseller, aquest estiu Catalunya ha patit unes condicions meteorològiques molt adverses amb altes temperatures, forts vents o humitats relatives molt baixes i, concretament de l’10 al 17 d’agost, hi van haver les pitjors condicions dels darrers 20 anys. Davant d’aquesta situació, el Bombers va desplegar un  pla de resposta específic per la previsió de simultaneïtat de grans incendis forestals. Les mesures restrictives i de prevenció, sumades a les accions contundents de resposta, va permetre superar aquest episodi sense cap gran incendi.

El conseller ha agraït “la implicació dels més de 5.000 servidors públics, entre bombers professionals, bombers voluntaris, agents rurals i protecció civil, que han estat al capdavant de la lluita contra el foc. Una feina que se suma a la dels Mossos, el SEM o la Creu Roja”. Elena ha destacat també “la contribució imprescindible de les ADF, voluntaris, pagesos i persones a títol individual. Hem demostrat tenir un país a l’alçada de la dificultat que hem viscut aquest estiu”, ha dit.

L’incendi de Santa Coloma de Queralt ha estat el més gran de la campanya forestal 2021

Incendi de Santa Coloma de Queralt (Imatge: Agents Rurals)

Elena ha manifestat que, aquest estiu, 6 de cada 10 incendis han estat causats per l’activitat humana, un 40% han estat a causa de negligències i un 20% intencionats. En aquest context, el conseller ha assegurat que “seguirem posant més recursos a la lluita contra els incendis. Necessitem ampliar els recursos en la lluita contra els incendis, tant en l’extinció com en la prevenció que es fa durant tot l’any”. 

Elena ha recordat que en pocs dies, ha començat la formació dels 250 bombers i bomberes que s’incorporaran al cos els propers més, i “hem obert una nova convocatòria de 250 places més amb un accent especial per captar dones. L’any vinent obrirem una nova convocatòria de 250 places, i complirem així les 1.000 a què ens vam comprometre”. Finalment, el conseller ha avançat que està previst també per l’any vinent 100 noves places d’Agents Rurals, “per acostar-nos als 800 que necessita un cos que fa una feina indispensable”.