La tercera edició del Laboratori Rural d’Experimentació i Innovació Ciutadana ha fet parada a l’Espluga de Francolí aquest dimecres convertint-lo durant un dia en l’espai de treball dels sis grups participants que de manera col·laborativa treballen durant tota la setmana per impulsar diverses iniciatives que han de donar resposta a reptes del món rural i generar noves oportunitats.

ÀUDIO: El mentor de projectes de Rural Experimenta, Fran Quiroga, destaca el motiu d’aquestes jornades

Les instal·lacions del museu, han estat l’epicentre de la tercera jornada del Rural Experimenta que va començar dilluns passat a Vilafranca (Castelló). Aquest dimecres, una seixantena de persones s’han desplaçat fins a la Conca de Barberà per realitzar diversos tallers per seguir conceptualitzant i desenvolupant els projectes. Els grups de treball els integren les persones impulsores de cada projecte i un equip de mentors que aporten l’expertesa sobre diversos camps determinats. 

Aquesta ha estat la primera edició en què el Museu de la Vida Rural ha entrat a formar part activament d’aquest laboratori de creació. Però les seves similituds amb Castelló del Cid, la seva situació en una zona rural i la importància de crear un projecte nòmada fan que sigui possible que aquesta col·laboració s’allargui en el temps, convertint al museu en seu compartida d’aquest projecte.

ÀUDIO: La directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó, parla de les sinergies entre les dues seus

Som Xipella, un dels sis projectes participants

Des del Ministeri de Cultura i Esports i Medialab Prado s’han triat sis projectes entre tots els presentats. Un dels escollits ha estat Som Xipella, una iniciativa nascuda a Solivella i que té l’objectiu de visibilitzar la dona en el món rural a través de la costura i també recuperar el llenguatge del territori, sovint associat al camp. Amb aquestes jornades, el projecte s’està donant a conèixer arreu del territori i espera servir d’inspiració per idees similars.

ÀUDIO: La impulsora de Som Xipella i regidora de Solivella, Sílvia Iturria, explica com funciona aquesta iniciativa

Els altres projectes que s’han integrat al Rural Experimenta d’enguany són el centre I+D rural Can Felicia de la Garrotxa, Espai Jove 3.0 de Vistabella del Maestrat (Castelló), Mi cole rural de Teruel,  ¡Parabla! de València i Teruel i una APP de gestió dels recursos hídrics d’Aras de los Olmos (València). 

Galeria d’Imatges del Rural Experimenta al Museu de la Vida Rural