El nombre de cellers de la Conca de Barberà que aposta per la seva varietat tradicional, el trepat, ha crescut els últims anys triplicant en dotze anys la producció d’aquesta varietat de vins. La producció de vins amb aquest raïm com a matèria primera ha passat dels 42.300 litres, unes 56.400 ampolles de 0,75cl, als 151.521, una mica més de 200.000 ampolles, és a dir, s’ha triplicat entre 2007 i 2019, a falta de qualificar, entre 6.000 i 12.000 litres d’almenys quatre cellers, ja que es troben en plena criança.

També ha estat notable el creixement en el nombre de cellers que han apostat per l’elaboració en negres de trepat. Des de 2004, s’ha passat d’un sol celler elaborador de negres fins a 15 en el 2019. En aquest mateix any, 19 dels 23 cellers emparats per la Denominació d’Origen han qualificat vins de trepat, siguin negres o rosats.

La producció de negres s’ha multiplicat exponencialment respecte als tradicionals rosats de trepat, arribant als 84.000 litres i superant-los àmpliament en quota d’elaboració. Fa dotze anys, un o dos cellers es llançaven a elaborar amb trepat els seus vins de guarda, una tendència que ha anat canviant gràcies a la capacitat elaboradora dels productors i també al fet que el trepat s’adapta perfectament als gustos del públic actual. 

A més, s’aposta per ampliar progressivament l’extensió de vinya ecològica a un ritme parell a la resta de zones vitícoles de Catalunya, regió capdavantera en certificar les seves vinyes amb el segell d’agricultura ecològica.