El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha iniciat les proves pilot d’un nou programa de mobilització d’habitatge en el món rural. Per fer-ho, s’han triat 20 municipis de tota Catalunya entre els quals es troben dos de la Conca de Barberà: Passanant i Belltall i Rocafort de Queralt.

Mitjançant el nou programa, es vol contribuir a evitar la pèrdua de població i a incentivar la realització de projectes i actuacions estratègiques, sectorials i singulars innovadores que estimulin i reforcin l’accés a l’habitatge. El programa es desenvoluparà en dues fases. La primera són les proves pilot que es faran en una vintena de municipis i la segona, genèrica, que es convocarà el mes de juliol i a la qual es podran acollir la resta de municipis possibles beneficiaris dels ajuts.

El principal objectiu del programa és donar incentius per mobilitzar el parc d’habitatges buit a cada un dels municipis participants, ajudant així a generar més oferta d’habitatge. La Generalitat es posarà a disposició dels ajuntaments i els particulars assessorant-los i establint mesures fiscals i ajuts diversos per resoldre els esculls administratius, jurídics i de gestió.

ÀUDIO: L’alcalde de Rocafort de Queralt, Marc Roca, aclara quin tipo d’habitatge volen oferir

Recuperar els habitatges antics dels municipis participants

Els treballs de rehabilitació se centraran en la millora dels teixits i trames urbanes, la conservació del patrimoni i la millora estructural i energètica. De fet, la rehabilitació d’antics edificis desocupats en petits municipis haurà de tenir molt en compte l’eficiència energètica, atès que tot el programa està inclòs a l’Agenda Verda de Catalunya 2030.

Els municipis elegits per la prova pilot han estat triats per la seva densitat de població, l’extensió en quilòmetres, els nuclis agregats, el creixement, les seves necessitats, l’existència d’un pla d’actuació, el suport d’entitats socials, els objectius de l’ajuntament, les accions a desenvolupar o el calendari proposat. A part de Passanant i Belltall i Rocafort de Queralt, del Camp de Tarragona també hi participa el municipi de Capafonts, al Baix Camp.

ÀUDIO: La regidora de Projectes de Passanant i Belltall, Miriam Berengué, explica que significarà pel poble aquesta prova pilot