Imatge: gencat.cat

Durant els darrers anys els habitants i consumidors de la Conca de Barberà han incrementat l’interès pels aliments de proximitat, però també pels de producció ecològica. D’aquesta manera, la producció durant el darrer any a la comarca es va incrementar un 6,38% malgrat les restriccions de la pandèmia.

Segons les últimes dades del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) a la Conca de Barberà el nombre d’hectàrees dedicades a la producció ecològica ha pujat l’esmentat 6,38%, fins a un total de 2.005 ha, representant un 30% més que ara fa quatre anys en què hi havia 1399,34 hectàrees.

Paral·lelament, el que enguany no s’ha vist incrementat han estat els operadors del sector, ja que només ha augmentat un 2,54% respecte a l’any anterior, fins als 79 operadors en producció ecològica. Si aquestes dades les comparem amb les del 2017 sí que hi ha hagut un augment important d’un 44,31%.

Per conreus, a la Conca de Barberà la vinya és el majoritari, un 64,64%, i també el que presenta creixements més substancials en relació amb fa 4 anys (24,17%). Si ens centrem en aquest cultiu la varietat autòctona de la Conca, el trepat és la que més es produeix amb 279 ha de les 1.300 ha en total de vinya.

Per municipis, Vimbodí i Poblet és la població de la comarca que més hectàrees de producció ecològica té amb 467, seguidament hi trobem Sarral (314) i Montblanc (308). El nombre d’hectàrees dedicades a la producció ecològica a l’Espluga de Francolí és inferior amb 144.

A Catalunya els cultius de producció ecològica s’han duplicat en 6 anys i ja arriben a les 257.000 hectàrees. Les dades i els resultats del CCPAE a nivell autonòmic també confirmen aquesta tendència positiva, amb un creixement d’un 15,83% de les facturacions de productes agraris ecològics l’any 2019 (darrer exercici econòmic comptabilitzat) respecte de l’any anterior, que arriben pràcticament als 808 M€.