La ponència d’energies renovables de la Generalitat ha emès un informe desfavorable contra els parcs fotovoltaics Els Comellars, El Jepet i el Pla del Marquet per tal de preservar el valor agrològic i l’interès agrari que tenen aquestes zones. Els tres parcs estaven projectats a Sarral, a Rocafort de Queralt i a Conesa, a més a més, les línies d’evacuació afectaven Les Piles i també el municipi de Sarral.

Les tres instal·lacions fotovoltaiques superaven les 50 hectàrees cadascuna i fins i tot en el cas del Pla del Marquet a Conesa superava les 100 ha, a més a més, comptaven amb la instal·lació de 224.640 panells solars en total, superant els 85 megawatts de potència total. Els tres parcs solars estaven promoguts per l’empresa Energia Inagotable.

Els tres Ajuntaments afectats celebren la decisió de què aquests parcs solars no tirin endavant, ja que tots estan d’acord que ja contribueixen en el procés de transició energètica.

Visor ambiental de les energies renovables

Instal·lació fotovoltaica Els Comellars a Rocafort

La central solar Els Comellars pretenia instal·lar 56.160 panells solars repartits en 54,7 ha a Rocafort de Queralt i 3,3 ha a Sarral, amb una potència total de 21,75 MW. La Generalitat ha emès un informe desfavorable per l’impacte que generaria sobre la matriu biofísica del territori i també perquè estaria desproporcionat amb l’entorn.

L’Ajuntament de Rocafort de Queralt ha celebrat la notícia després de mesos de reivindicació i també de presentar al·legacions als projectes. L’alcalde del municipi, Marc Roca, en declaracions a l’EFMR, creu que “aquesta decisió ha de ser un precedent i una postura des del territori”.

ÀUDIO: Marc Roca, alcalde de Rocafort de Queralt, explica que és una molt bona notícia

Instal·lació fotovoltaica El Jepet a Sarral

La instal·lació fotovoltaica El Jepet era una còpia similar al parc solar Els Comellars, ja que pretenia tenir els mateixos panells solars i ocupava una hectàrea menys. De fet tota la instal·lació estava projectada al terme municipal de Sarral. La implantació de la planta proposada suposa una ocupació, respecte a la superfície útil agrícola del terme municipal de Sarral, del 2,15% dels terrenys en regadiu i del 2,73 % dels terrenys en secà.

En aquest cas la Ponència d’Energies Renovables ha emès un informe desfavorable sobre la viabilitat de l’emplaçament atès que existeixen elements determinants que, ja d’inici, es consideren insalvables i desaconsellen la ubicació, ja que el projecte no s’adequa al criteri de respecte a la matriu biofísica del territori, tenint en compte el criteri de proporcionalitat amb l’entorn i el model parcel·lari existent, i pels efectes directes i indirectes sobre el caràcter de connector ecològic de l’àmbit. En la mateixa línia l’alcalde de Sarral, Santi Fornés, ha reconegut satisfacció que no es tiri el projecte endavant.

ÀUDIO: Santi Fornés, alcalde de Sarral, comenta que primer s’ha de parlar amb el territori

Avantprojecte de la planta solar a Sarral

Instal·lació fotovoltaica Pla del Marquet a Conesa

Aquest parc solar era el tercer que havia projectat l’empresa Energia Inagotable a la Conca de Barberà i pretenia instal·lar 112.320 panells fotovoltaics ocupant 104 hectàrees de terrenys agrícoles a Conesa. En aquest cas l’administració competent ha desestimat el projecte per raons molt similars als altres parcs. La Ponència manifesta que el parc solar té una afectació significativa a sòls de valor agrològic alt o d’interès agrari elevat i una afectació directa i indirecta de la proposta sobre el caràcter de connector ecològic
de l’àmbit.

L’alcaldessa de Conesa, Rosa Maria Berenguer, en declaracions a l’EFMR, ha volgut deixar clar que el consistori està en contra de la massificació d’aerogeneradors i de camps solars fotovoltaics i que celebren la decisió de la Ponència d’Energies Renovables de desestimar el projecte. Berenguer també ha fet referència que el municipi de Conesa està a favor de les energies renovables i que actualment ja disposa de 22 aerogeneradors dins el seu terme municipal i, per tant, contribueix amb escreix en el procés de transició energètica.

Tot i això, l’alcaldessa ha explicat a l’EFMR que no es van adherir al comunicat dels 13 alcaldes de la comarca per fer front comú perquè van rebre la proposta just un dia abans de la signatura sense poder analitzar-lo ni fer-ne aportacions. Explicar que Conesa sí que vol al parc eòlic de la zona dels plans, ja que només li pertoquen 2 aerogeneradors i que respectaran el posicionament dels altres municipis afectats com són Santa Coloma de Queralt i Les Piles.

Avantprojecte de la planta solar a Sarral

Aquestes tres instal·lacions fotovoltaiques són les primeres que la Generalitat ha tombat a la Conca de Barberà, ja que anteriorment la Ponència d’Energies Renovables va acceptar favorablement la projecció d’un parc solar de 5 ha a Sarral i d’un altre de 112 ha a Santa Coloma de Queralt.