Durant els mesos d’estiu s’han produït a la comarca 3 incendis, 13 menys que l’any passat

La Conca de Barberà ha tancat la campanya d’estiu d’incendis amb el millor balanç dels últims 17 anys. De fet, es tracta d’una dinàmica no només de la comarca sinó de tot el país, a conseqüència fonamentalment de les condicions meteorològiques.

La campanya forestal 2020 a la Conca de Barberà ha finalitzat amb un balanç d’un total de 3 incendis forestals. Entre el 15 de juny i el 15 de setembre, segons les dades provisionals elaborades pels Agents Rurals, han cremat a la comarca un total de 2,37 hectàrees en aquest tipus d’incendis, de les quals 1,84 corresponen a terreny forestal i 0,53 hectàrees a zones no forestals, principalment agrícoles.

L’incendi amb més magnitud a la comarca es va produir el 16 de juliol a l’Espluga de Francolí a la carratera de les Masies cap a l’Alberg Jaume I, on van cremar un total d’1,7 hectàrees forestals. Aquest és l’únic incendi de la Conca de Barberà que ha superat l’hectàrea.

Una campanya amb bones condicions climàtiques

El risc d’incendi forestal durant aquest estiu ha sigut un dels més baixos dels últims anys, sobretot a causa de les bones condicions climàtiques. A l’inici de la campanya, la pluviometria mitjana acumulada durant els darrers sis mesos era superior a la mitjana, amb precipitacions molt ben distribuïdes arreu del país. Aquesta abundància pluviomètrica ha sigut un dels factors principals que ha rebaixat el risc d’incendi, fent que la humitat de la vegetació s’hagi mantingut alta i el nivell de sequera de les zones forestals fos força baix.

L’activitat humana, conjuntament amb els episodis de vent i els episodis de calor amb humitats relatives baixes han protagonitzat els principals episodis de risc d’incendi, compresos entre el 27 de juliol i el 2 d’agost; del 7 al 10 d’agost i del 20 al 23 d’agost.

Tot i així, durant la campanya d’enguany, no ha sigut necessària l’activació del Pla Alfa 3 en cap moment, fet que no ha comportat el tancament de massissos ni d’espais naturals. El Pla Alfa 2 s’ha activat un total de 33 dies (un 35% dels dies de la campanya).

Cap incendi a la Conca en campanya de sega 2020

La campanya de prevenció d’incendis pel període de sega de cereal és un operatiu especial que es porta a terme a la major zona cerealística de Catalunya. Té com a objectiu disminuir el nombre d’incendis provocats pels treballs de sega de cereal, minimitzar els danys causats pels incendis a les collites i la maquinaria i a la població en general. Des de la seva posada en marxa s’ha reduït un 80% el número d’incendis relacionats amb aquesta casuística.

Aquest any a la Conca de Barberà no s’ha produit cap incendi, en les 7 comarques incloses dins l’àmbit territorial de l’operatiu s’han produït un total de 10 incendis, dels quals 3 han sigut superiors a 1 hectàrea.

Les flames de l’incendi al lateral de l’AP-2 l’any 2018 (Foto: Marc Esteve)