El Museu de la Vida Rural i la Universitat de Barcelona, a través del grup GAMA, han posat en marxa un projecte de ciència ciutadana per extreure aprenentatges de la riuada al Francolí de l’octubre de 2019. 

Floodup Francolí ha nascut amb l’objectiu de recopilar tota la informació possible per elaborar un estudi que ajudi a tenir més capacitat de resiliència davant de futurs episodis. La primera fase del projecte, que durararà fins al 31 de maig, es base en recopilar tota la informació i testimonis possibles. La presentació de resultats es farà a l’octubre de 2020 en el marc de l’aniversari de la riuada.

Aquest divendres es va presentar el projecte a través del canal de YouTube del Museu de la Vida Rural per part de Maria Carme Llasat, catedràtica de la Universitat de Barcelona i directora del grup GAMA, de Montserrat Llasat-Botija, investigadora de GAMA i responsable del projecte Floodup, i de Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural.

El projecte té com a objectius recopilar informació detallada dels impactes que es van produir i d’altres dades que reconstrueixin l’episodi, també identificar els impactes clau i determinar si han canviat respecte a episodis anteriors i també els comportaments i accions d’adaptació. De la mateixa manera avaluar el nivell de comprensió d’alerta i els canals més eficaços per comunicar-la. Finalment es vol publicar els resultats en forma d’un estudi de retorn d’experiència.

ÀUDIO: Gemma Carbó, directora del MVR, defineix el projecte

Com participar en el projecte?

Per participar-hi, el MVR ha habilitat un espai en la seva pàgina web on es detallen les diverses formes de participació i on tothom hi pot aportar la seva vivència durant el dia de la riuada i en els dies posteriors. Per participar es pot fer en format de qüestionari o descarregant l’aplicació Floodup que es gratuïta i està disponible per a iOS i Android.

El Museu dóna continuïtat a la plataforma Riuada Solidària

El museu dona així continuïtat a la tasca endegada per la plataforma ciutadana Riuada Solidària i genera un espai de participació i generació de coneixement útil per a futures situacions d’emergència locals i globals. El Museu de la Vida Rural reprograma d’aquesta manera una de les activitats presencials ajornades a causa de la Covid-19 i engega un projecte en el que s’hi pot participar des de casa.

Floodup Francolí s’inicia quan fa gairebé 6 mesos dels esdeveniments del 22 d’octubre i enmig d’un context d’emergència continuada derivats en bona part de les crisis ecològiques i socials. El Museu de la Vida Rural continua així la seva activitat vinculada des de 2018 a l’educació cultural per la sostenibilitat, incidint entre d’altres en la resiliència col·lectiva, és a dir, la capacitat d’adaptar-se a situacions adverses i de fer-nos més savis i forts per fer front a l’adversitat en millors condicions.

ÀUDIO: Carbó explica que aquest projecte servirà per adaptar-se a situacions adverses com la de la pandèmia