L’Espluga de Francolí celebrarà les Festes de Nadal amb més de 40 actes per a tots els públics que tindran lloc des de l’1 de desembre fins al 5 de gener.  Les regidories de Ciutadania, Festes i Educació de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí han treballat coordinadament per idear un programa d’actes en col·laboració amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i amb la participació de més de 20 entitats i associacions del municipi. En aquesta programació també hi col·laboren la Diputació de Tarragona i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Al programa no hi falten les propostes tradicionals per les festes com ara cagar el tió, l’home dels nassos, donar la carta al patge i l’arribada dels Reis d’Orient. Però també s’hi destaquen diverses activitats, per una banda les propostes familiars, com ara l’activitat “Anem a buscar el tió”, que serà el proper diumenge dia 1 de desembre; els tallers de manualitats nadalenques, el Casal de Nadal o l’activitat “El tió ens explica els secrets del bosc”. També s’hi troben propostes culturals i/o formatives com les organitzades pel Museu de la Vida Rural (MVR) a partir de tallers per treballar l’art medioambiental.

També hi hauran activitats esportives, el partit d’Hoquei solidari, el festival de patinatge i la Cursa de la Llufa són algunes de les propostes en aquest àmbit. I la programació tampoc deix de banda les propostes musicals, hi haurà concerts dels alumnes de l’Escola Municipal de Música de l’Espluga, el tradicional concert de Sant Esteve a càrrec de la Coral Espluguina i el concert organitzat per Riuada Solidària el proper 20 de desembre amb artistes com Joan Rovira, Ítaca Band, Buhos, Porto Bello i Banda Neón. 

Enguany, dins la programació nadalenca també s’hi ha inclòs les activitats relacionades amb la Marató de TV3, dedicada a les malalties minoritàries. I per aquestes festes la Unió de Botiguers i Empresaris de l’Espluga també prepara una campanya emmarcada amb el joc de l’amic invisible. A més, la Biblioteca Mossèn Ramón Muntanyola també proposa activitats nadalenques durant aquest mes de desembre.

Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí

Un dels principals esdeveniments de les Festes és el Pessebre Vivent organitzat per l’Associació del Pessebre Vivent de l’Espluga que es representarà els dies 26, 27, 28 i 29 de desembre. Una representació de la història del Nadal i recorregut amb figures humanes estàtiques, aconseguint una fidel recreació pels antics carrers i cases de l’Espluga medieval, les viles Sobirana (com a Betlem) i Jussana (com a Natzaret), amb una quarantena d’escenes de pessebre, oficis i vida social -algunes de nova creació- i prop de 150 figurants. Les entrades anticipades es posen a la venda  l’1 de desembre a l’Oficina de Turisme de l’Espluga, a www.pessebredelespluga.com i l’app ‘Pessebres Vivents’. La venda d’entrades a taquilla és a partir de les 17.00 h.

L’entrada inclou 2×1 als museus de l’Espluga i al Museu del Pessebre de Montblanc i els beneficis obtinguts de la representació seran per Riuada Solidària.