Tot just fa un mes el 22 d’octubre de 2019 a les 22 hores van saltar totes les alarmes entre la població de l’Espluga de Francolí perquè un fet extraordinari estava passant. Un mes després els efectes dels aiguats segueixen molt visibles, amb troncs, fang, brutícia i destrosses a banda i banda del Francolí al seu pas per Vallclara, Vimbodí i Poblet, l’Espluga de Francolí, Montblanc i Vilaverd.

Els sis municipis de la Conca de Barberà afectats per la riuada valoren en uns 16 milions d’euros els danys econòmics ocasionats per l’aiguat. Són uns xifres que formen part de l’informe que es va presentar l’11 de novembre al Consell d’Alcaldes de la Conca de Barberà.

Són danys, gairebé en la seva totalitat, en infraestructures municipals, sense comptar els danys a privat. De fet, l’únic municipi que inclou les propietats privades és Montblanc, on el primer càlcul de danys és de 12 milions d’euros. Vilanova de Prades ho ha valorat en 496.000 euros, Vallclara en 396.500 euros, Vimbodí i Poblet en 1.198.000 euros, l’Espluga de Francolí en 1.600.000 euros i a Vilaverd calculen danys per valor de 108.300 euros.

A banda d’aquestes quantitats econòmiques, l’informe també recull que l’Agència Catalana de l’Aigua destinarà pel restabliment de les lleres del riu 5.371.000 euros. El Consell Comarcal, d’altra banda, ha valorat de manera aproximada les obres que s’hauran de fer per restablir els sistemes de sanejament a les depuradores de Montblanc i de l’Espluga i Vimbodí, que ascendeix a més de 3 milions d’euros.

Els desperfectes de la riuada a Montblanc (Foto de Guillem Cos cedida a Ràdio Montblanc)

Les institucions treballen per la normalitat, però els veïns encara es recuperen del cop

Els veïns de l’Espluga treballen intensament per refer-se i passar pàgina de la riuada. A la denominada zona zero de l’Espluga, el propietari de Les Disset Fonts, fa grans esforços per poder recuperar el local i la clientela. En una entrevista a l’ACN el propietari del restaurant explica que uns plataners van actuar de barrera i van evitar un major desastre. La fonda de Les Disset Fonts amb una dotzena d’habitacions i un menjador per a 60 comensals no va quedar res de material només l’estructura. La seva família ha hagut de demanar una segona hipoteca per afrontar totes les despeses -fins a uns 80.000 euros en pèrdues. El nivell al qual va arribar l’aigua, a dos pams escassos del sostre, encara s’aprecia a unes parets que esperen ser repintades. En Joan Carles, tercera generació que regenta aquest tradicional establiment familiar, recorda com van haver de lluitar durant la crisi i que ara, refer, tot el local, també ha suposat un fort desgast familiar.

Imatge de persones netejant el restaurant Les Disset Fonts, a l’Espluga de Francolí. (Imatge: ACN)

La força del riu al costat de la força de la gent

L’Espluga arrasada per un riu sense control, hi desborda la solidaritat. Aquest divendres se celebra un concert extraordinari al monestir de Poblet i arrenquen tot un seguit d’actes organitzats per la iniciativa ciutadana batejada com a Riuada Solidària. Música, tastos de vins, taules rodones, espectacles infantils, màgia, ioga i un dinar popular són alguns dels molts actes que es faran des d’aquest divendres i fins diumenge en diversos espais del municipi. Un dels actes destacats serà una performance que recorrerà el riu i on s’haurà d’adquirir un paraigua per poder-hi participar.

Imatge: Albert Grinyó

3 COMENTARIS

  1. No es a Barcelona.
    Dieu que això és un comentari duplicat…
    Dons deu ser que més d’una persona ho pensa.

  2. La Generalitat és una institució autonòmica meravellosa que té cura dels súbdits del Regne d’Espanya.

Comments are closed.