Amb 35 i 27 anys el franquisme els va prendre la vida. Acusats de rebel·lió militar, Josep Giné de Barberà de la Conca i Gregori Masalias de Solivella van ser afusellats el 1940 quan la guerra civil ja havia acabat. Són víctimes del franquisme. Els dos, juntament amb 769 persones més, van ser dipositats a la fossa comuna del cementiri de Tarragona i aquest dissabte hem tornat a sentir els seus noms, en un gest que vol dignificar les seves memòries i recordar-los.

El Fòrum de Tarragona per la Memòria ha mobilitzat algunes de les famílies de les víctimes i activistes del territori per reclamar que dues de les fosses republicanes siguin senyalitzades, com ho està des del 2010 la fossa més gran del cementiri de Tarragona. En aquestes dues altres fosses hi ha identificades una quinzena persones del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre mortes en mans de la dictadura.

L’acte reivindicatiu ha consistit en la instal·lació provisional dels cartells que expliquen qui està enterrat en aquell espai i, el que més ressalten els organitzadors, relaten el context en el qual van ser executats. En la iniciativa s’hi han sumat diversos representants de l’Ajuntament de Tarragona que s’han compromès a instal·lar la senyalització oficial de forma permanent.

771 víctimes del franquisme van ser enterrades a la fossa comuna del cementiri de Tarragona

Gregori Masalias era un pagès de Solivella. El seu compromís amb la causa republicana el va portar a ingressar a la presó de Pilats en l’inici de la dictadura franquista. Mesos després, el consell de guerra el va condemnar a mort, va ser afusellat a la muntanya de l’Oliva el 2 d’agost de 1940 i el van enterrar a la fossa comuna del cementiri. Només tenia 27 anys. La mateixa història es repeteix amb l’altre conquenc homenatjat aquest dissabte, Josep Giné, un pagès de Barberà de la Conca, natural de Bràfim (Alt Camp), afusellat als 35 anys.

Al cementiri de Tarragona s’hi va habilitar un espai de memòria on es recorden les 771 persones de la fossa comuna, entre les quals republicans de la Conca de Barberà. Montblanc, l’Espluga de Francolí, Blancafort, Barberà de la Conca, Conesa o Forès són alguns dels municipis que apareixen al memorial com a poblacions d’origen de les víctimes.