Durant el mes de maig està entrant en funcionament el Servei d’Atenció Integral (SAI) per a les persones LGBTI de la Conca de Barberà. D’aquesta manera es dona compliment a la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI), que té entre els seus objectius vetllar per la protecció dels drets d’aquest col·lectiu. Des de la Generalitat s’està impulsant una xarxa de SAI que es coordina des de diferents àmbits: central, territorial i local.

El SAI Conca de Barberà facilitarà als 22 municipis de la comarca el compliment de la llei pel que fa a garantir els drets de la població LGBTI. El SAI Conca de Barberà està adscrit a l’Àrea d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Consell Comarcal.

El SAI “està concebut com un servei de proximitat per oferir una atenció de qualitat pel que fa a atendre persones que hagin patit o estiguin en risc de partir una situació de discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere”, ha explicat la coordinadora del servei, Laura Anglès.

ÀUDIO: Laura Anglès explica com és el SAI LGBTI

El SAI Conca de Barberà té com a objectius principals visualitzar la realitat del col·lectiu LGBTI i donar suport i atenció a la diversitat sexual i de gènere. A més, impulsarà el treball en xarxa, elaborarà informes sobre la situació de les persones LGBTI a la comarca i dissenyarà estratègies de sensibilització, i establirà canals d’atenció, suport i acompanyament a víctimes de fòbia a les persones LGBTI.

Fins ara, les demandes que havien rebut es canalitzaven a través dels serveis socials bàsics. La coordinadora ha explicat que sobretot havien rebut consultes de persones que volien canviar el seu gènere.

ÀUDIO: Laura Anglès explica les consultes que han rebut

Pla Comarcal LGBTI

Des del SAI Conca de Barberà s’està realitzant la diagnosi per elaborar el Pla Comarcal LGBTI.  El Pla LGTBI és un instrument articulat a partir d’un conjunt d’accions desenvolupades en diferents àmbits d’actuació municipal,  per tal de prevenir, eradicar i abordar situacions de discriminació amb la finalitat de garantir la igualtat de tracte de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. Per aquest motiu s’ha publicat una enquesta anònima oberta a la ciutadania que servirà per elaborar un Pla útil, efectiu i eficaç. L’enquesta estarà oberta fins el 19 de maig i s’hi pot accedir a la següent adreça: https://consultoriamit.typeform.com/to/Htebey

Penjada de la bandera de l’arc de Sant Martí als ajuntaments

Els ajuntaments de la comarca penjaran la bandera de l’arc de Sant Martí a la façana del consistori durant el divendres 17 de maig, Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia. Aquesta actuació està coordinada pel SAI (Servei d’Atenció Integral) per a persones LGBTI de la Conca de Barberà ubicat a la seu del Consell Comarcal.

L’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 17 de maig de 1990 va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. En commemoració d’aquesta efemèride, cada any, el dia 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia, amb l’objectiu de sensibilitzar la societat contra la discriminació del col·lectiu LGBTI. L’homofòbia , d’acord amb Nacions Unides, inclou la lesbofòbia i la bifòbia.

El dia internacional va ser creat l’any 2004 per cridar l’atenció sobre la violència i la discriminació que pateixen les persones LGBTI en l’àmbit internacional i es va celebrar per primera vegada en 2005.