El Museu de Poblet ha renovat i ampliat la seva exposició permanent. S’han incorporat peces a la sala de l’abat Mengucho on la litúrgia és el l’eix principal  i la sala de l’abat Copons s’ha renovat completament i s’ha dedicat a les creus. També s’han rehabilitat els dos espais. Les noves instal·lacions no s’obriran fins al juny, però aquest Dijous Sant a la tarda i Divendres Sant, s’obriran al públic.

Josep Agustí ha estat l’arquitecte encarregat de la museografia amb Jordi Portal. S’hi exposen 120 peces que han estat restaurades la Unitat de Conservació i Restauració de Béns Culturals de l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa. Ara mateix, el Museu de Poblet té una reserva d’un miler de peces.

Crist d’ivori del segle XVII

Crist d’ivori (Foto: Jofre Majoral)

La sala de l’abat Copons compta amb diverses creus d’èpoques diferents, com ara un parell de reliquiaris o una creu de ferro forjat de Cal Biel de l’Espluga. Aquest lloc compta amb la «joia del monestir» segons el mateix Damià Amorós, del Museu de Poblet; és una talla de Crist d’Ivori, de banya d’elefant de mitjans del segle XVII. La peça prové d’un conjunt funerari que s’utilitzava pels enterraments reials de Poblet. La creu està acompanyada de sis canelobres per escenificar el ritual.

ÀUDIO: Damià Amorós explica la talla del Crist d’Ivori

Exposicions temporals

A la sala de l’abat Mengucho es pot trobar una mitra del segle XVI o el calze de l’abat Forès, originari de Poblet, «unes obres mestres», diu Amorós. També destaca un estoig de cuir d’un calze i una patena, «una peça excepcional», diu el treballador del museu. De fet, d’aquestes peces se’n poden veure més aviat poques als museus de Catalunya. En aquest espai, també hi ha una vitrina on s’exposaran peces temporalment. Des del Museu de Poblet estan treballant per organitzar exposicions temporals també.

ÀUDIO: Damià Amorós diu que treballen per organitzar exposicions temporals

En aquesta sala, hi ha també un got de vidre de finals del segle XIII i principis del XIV. S’hi guardaven relíquies i amb aquesta peça es va consagrar l’altar del Monestir. Damià Amorós ha explicat que està previst que s’ampliï encara més la col·lecció de la sala de l’abat Mengucho perquè la majoria de peces provenen d’una donació que «encara estem estudiant».

GALERIA D’IMATGES DE JOFRE MAJORAL:

ÀUDIO: Passeig per l’ampliació del Museu de Poblet amb Damià Amorós

1 COMENTARI

Los comentarios están cerrados.