L’organització Endavant de la Conca de Barberà denuncia que la falca publicitària de la Fira del Remolc de l’empresa espluguina Remolcs Cuni emet un missatge sexista i masclista. Des de l’empresa es considera que la crítica és surrealista perquè, asseguren, l’anunci no té cap mala intenció i es mostra oberta a parlar-ne amb el col·lectiu.

L’anunci, que es pot escoltar a través de RAC1, explica els detalls de l’esdeveniment a dues veus entre un home i una dona. La veu femenina canvia l’entonació en referir-se a la llonganissa que es reparteix durant la fira simulant que l’excita. La mateixa veu dona inici a la falca expressant «més», també amb la mateixa entonació.

Aquesta iniciativa privada se celebra aquest cap de setmana a l’Espluga de Francolí i durant les setmanes prèvies s’ha difós amb una campanya publicitària a la ràdio. La secció comarcal d’Endavant, una organització independentista i socialista, ha criticat en un comunicat que la falca publicitària utilitza una dona, com a reclam, hipersexualitzant-la, mercantilitzant-la i postrant-la als oients. El comunicat recorda: «cal entendre el patriarcat com una totalitat i alarmar-nos en les seves formes més subtils». Altres moviments com Arran o l’Ateneu Popular de la Conca han defensat el mateix posicionament, fins i tot amb una pancarta a l’Espluga.

Pancarta penjada al Pavelló del Casal de l’Espluga (Foto: Facebook Arran Conca)

La direcció de Remolcs Cuni ha explicat a l’EFMR que l’anunci està fet sense cap mala intenció i consideren que no s’està ofenent a ningú. A més a més, recorden que la falca ha estat enregistrada pels serveis de RAC1 i que, per tant, ja ha passat tots els filtres per ser difosa arreu de Catalunya. En qualsevol cas, l’empresa s’ha mostrat oberta a parlar-ne amb les persones que han criticat la promoció.

El col·lectiu remarca que «no és una brometa, i això encara és més greu, ja que no existeix cap gràcia en el fet que les dones se’ns consideri objectes per a una fi, sigui vendre o riure». Per aquest motiu, Endavant exigeix a l’empresa Remolcs Cuni que retiri immediatament aquest anunci i es disculpi públicament, també insta a l’Ajuntament de l’Espluga i emissores de ràdio a prendre mesures si segueix emetent-se la falca.