L’Espluga de Francolí ha tancat el 2018 amb un lleuger repunt de visitants en comparació amb el 2017. Els museus municipals baixen un 3%, mentre que les Coves es mantenen i segueix, amb diferència, com l’espai més visitat.

La xifra global dels museus de l’Espluga indiquen una certa pausa en la davallada de visitants de la darrera dècada. Les Coves de l’Espluga recuperen un 1% d’usuaris respecte l’any anterior i se situa en 47.926 persones. També millora el Museu de la Vida Rural, ho fa gairebé un 20% i arriba als 19.246 visitants, mentre que aquesta vegada afegeix un nou recompte d’usos de l’espai, en què també s’hi sumen les participacions a activitats pròpies del museu. Aquest primer balanç eleva fins als 32.000 els usuaris que han passat pel MVR.

D’altra banda, un dels altres augments destacats l’ha registrat l’Oficina de Turisme amb un 12% més de consultes ateses, superant les 6.000 i donant informació a 23.624 persones. Per contra la Fassina Balanyà ha rebut un 40% menys de visitants respecte el 2017, situant-se en uns 2.850 usuaris. Finalment, la Ruta Templera i Hospitalera es queda en poc més d’1 miler de visitants.

És un balanç molt similar, així ho valora el gerent de Turisme de l’Espluga, Florenci Romeu, que ha destacat la presència de no només visitants de l’exterior, sinó que també constaten públic local. Principalment el municipi és receptor de turisme familiar, majoritàriament de Catalunya, i també amb un gruix important de grups escolars.

ENTREVISTA a Florenci Romeu, gerent de Turisme (escolta-la aquí)

Pel que fa al descens de la Fassina, Romeu explica que es deu bàsicament a la baixada de participació de grups. D’altra banda, el gerent de Turisme atribueix les poques entrades a la Ruta Templera perquè els visitants segueixen centrant la seva visita a l’Espluga passant només per la Cova i arriba amb la jornada planificada.