Centenars de persones van assistir dissabte a la tarda a la presentació de la Guia Sardanista 2019 i al lliurament dels premis Capital de la Sardana d’enguany amb una gran gala celebrada al Teatre del Casal Montblanquí, acompanyats per la música de la cobla Tres Vents.

Un dels anuncis esperats de la jornada va ser que Balaguer prendrà el relleu de la capitalitat de la sardana el 2021. El seu alcalde, Joan Ignasi Vidal, va enviar un missatge de suport als presos polítics i als exiliats, que tenien reservada tota la primera fila del teatre. La capitalitat és una iniciativa de la Confederació Sardanista de Catalunya.

Tram final de Montblanc Capital de la Sardana

La capitalitat de Montblanc finalitzarà el març del 2019, quan Perpinyà en prendrà el relleu. La ciutat nord-catalana va presentar dissabte a Montblanc el vídeo promocional, i la seva tinent d’alcalde, Danielle Pagès, va assegurar que “la sardana són les seves arrels”. A més, les institucions de la Catalunya Nord i Andorra s’han sumat a la Generalitat de Catalunya en la candidatura de sardana com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

Aquest dissabte a Montblanc també es van lliurar els Premis Capital de la Sardana, un reconeixement a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. Enguany ja se’n va lliurar la Medalla al Mèrit Sardanista al conseller de Cultura Lluís Puig, a Brussel·les el passat 1 d’octubre. La resta de medalles s’han lliurat aquesta tarda i les guanyadores són la musicòloga Anna Costal (Mèrit Musical) i Rosa Llorach (Mèrit de la Dansa).

Pel que fa als premis a la Dedicació s’ha premiat a Dante Miravet, Antoni Nadal, Francesc Fonalledas, Neus Fortuny i Martí Corominas. Els reconeixements a la Continuïtat són pels aplecs de Manlleu, Cornellà, Palamós i les Roquetes. En l’apartat de Mitjans de Comunicació es reconeixen al Club Excursionista i l’Agrupació Amics de la Sardana de Tiana pel documental «Aires al Cim»;  a Queralt Pedemonte i Marc Vilalta pel documental «90 anys d’aplec a Calella»,  i a René Zamudio pel curt «Bull blanc 345».

En la categoria de Divulgació Musical s’ha premiat a la cobla Ciutat de Girona i a l’Esbart Català de Dansaires. El reconeixement a la Promoció i Difusió és per la representació de la Comissió Europea a Barcelona, i pels Sardanistes Franquesins. Enguany, com a Iniciativa Renovadora es reconeix la tasca del Grup GASP.

Es publica la 18a Guia Sardanista

D’altra banda, la Guia Sardanista, editada per la Confederació Sardanista de Catalunya, arriba a la 18a edició amb una tirada de 15.000 exemplars. S’hi recull la informació més rellevant del món sardanista i el calendari d’actes, com ara els 160 aplecs de sardanes, 5 més que l’any passat, que es celebraran a Catalunya, Andorra i la Catalunya Nord el 2019.

També es constata un creixement en el nombre de concursos de colles de sardana esportiva, i se’n celebraran 55; així com 4 concursos individuals de sardanes revesses. Malgrat tot, s’hi recull només una petita part dels més de 3.000 esdeveniments sardanistes que se celebren cada any, i que es poden consultar a l’agenda de www.portalsardanista.cat.