La tercera edició de les jornades AproPA’T s’ha celebrat aquest dissabte al Museu de la Vida Rural de l’Espluga amb una vuitantena de professionals de museus i professorat de les escoles del territori. A partir de dinàmiques, tallers i xerrades, aquest punt de trobada promou sinergies i experiències entre els centres educatius i els culturals. 

Enguany, la jornada va centrar la seva mirada en la innovació i es va preguntar “com els museus poden ajudar a ser una eina de renovació pedagògica”, va explicar Anna Catà, des de l’organització. La proposta de la Xarxa  Territorial de Museus de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre pretén impulsar projectes col·laboratius i experiències conjuntes entre les dues parts i, com apuntava Catà, que “els centres educatius puguin fer servir els museus més enllà d’una visita i els puguin incloure en els seus projectes”.

Amb aquest objectiu, durant la jornada es van presentar diverses experiències d’èxit, com I tu, què pintes?” entre el Museu Deu i els centres educatius del Vendrell i l’experiència Tàndem realitzada entre el Museu Nacional d’Art de Catalunya i l’Escola Miquel Bleach amb la coordinació de la Fundació Catalunya – La Pedrera.

La jornada va començar però amb la ponència de la directora del MVR, Gemma Carbó, per parlar de les comunitats culturals d’aprenentatge. La programació va continuar explicant com el patrimoni pot ser una eina útil per acollir els alumnes nouvinguts, ja que recorrent els espais d’interès local poden conèixer de forma directa i vivencial el municipi d’acollida, però també establir connexions entre el patrimoni de les diferents cultures. Aquesta segona xerrada va anar a càrrec de Maite Blay, professora de l’aula d’acollida de l’institut Pons d’Icart de Tarragona. De fet, en conjunt, les jornades també volen presentar l’aprenentatge vivencial que poden aportar els museus i com l’alumnat pot interactuar directament amb el patrimoni i els professionals que hi treballen.

La tercera edició de la jornada AproPA’T també arribarà aquest dissabte al Museu de Tortosa amb unes noves sessions que són complementàries a les que s’han fet a l’Espluga, ja que des de la Xarxa de Museus es treballa en què sigui una iniciativa descentralitzada.