[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2ZvC55PNdv0]
L’entitat Mare Terra Fundació Mediterrània ha fet realitat un històric projecte amb el suport de Dow Chemical: la primera maqueta completa del riu Francolí. L’ha elaborat el tarragoní Elies Torres i es ja es pot visitar a l’Escola de Natura del Francolí situada prop de la desembocadura del riu, a Tarragona.

La maqueta mostra en 6 metres quadrats i en una escala 1:20.000 la totalitat la conca hidrogràfica del riu Francolí, uns 2.400 quilòmetres quadrats d’extensió des del seu naixement a l’Espluga fins la seva arribada a mar, al Port de Tarragona. La maqueta mostra amb detall totes les poblacions per on passa el riu, com l’Espluga de Francolí o Montblanc, però també s’hi veuen altres pobles de la Conca de Barberà com Vimbodí i Poblet, Sarral, Solivella o Blancafort. Fins i tot, Santa Coloma de Queralt. S’hi reprodueix amb exactitud tota la serra de Prades i al de Miramar, l’estret de la Riba i la ciutat de Valls, amb el seu polígon. A la maqueta s’hi aprecia amb detall la ciutat de Tarragona i el seu port i tots els polígons químics situats a tocar del curs fluvial del Francolí. També s’hi observa la desembocadura del riu Gaià i s’hi poden veure ciutats com Reus, Salou, Vila-seca o Cambrils, a més de Portaventura o l’Aquopolis i també l’aeroport de Reus.

Per crear aquesta maqueta s’han invertit més de 1.000 hores dedicació minuciosa. Aquesta era un projecte somniat per Mare Terra Fundació Mediterrània, segons ha explicat a Tac12 el seu president, Ángel Juárez. L’entitat té la cura i custòria del riu Francolí en seu tram urbà, a la ciutat de Tarragona. Cada any 12.000 alumnes d’arreu del territori visiten la llera del riu i participen en programes de neteja i formació sobre l’ecosistema fluvial.

Visitem la maqueta en directe

El periodista Xavier Lozano ha visitat en directe la maqueta del riu Francolí, pel programa Connecti.cat que s’emet a Tac12. Aquí pots recuperar aquest reportatge on a més de descobrir els principals atractius del projecte es parla amb seus creadors i impulsors.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=DSrWO_c0evo]