Amb la finalitat de difondre i potenciar el safrà, Santa Coloma de Queralt ha celebrat aquest divendres i dissabte dues jornades d’activitats al voltant d’aquest cultiu recuperat a la Baixa Segarra i a la Conca de Barberà. La quarta edició de Som Terra de Safrà ha diversificat el seu programa per tal d’arribar a tot el públic i rebre visitants de les poblacions veïnes.

La regidora de Cultura de Santa Coloma, Angelina Nogués, ha expressat que amb la vintena d’actes celebrats es pretén fer extensiva la festa per a tot el públic, des dels petits fins als grans, i que s’ha treballat amb l’objectiu que Som Terra de Safrà s’obri la resta de poblacions de la Conca de Barberà i també cap a la Segarra i l’Anoia.

Entre les principals novetats, la programació va integrar unes jornades tècniques organitzades des del Departament d’Agricultura de la Generalitat que van congregar una quarantena de persones del sector o interessades en aquesta espècia. Les xerrades no només van abordar l’ús culinari del safrà, sinó que també van donar a conèixer el vessant medicinal.

ÀUDIO: Angelina Nogués sobre els públics de Som Terra de Safrà

Santa Coloma, terra de safrà ara i en l’època medieval

Teatralitzacions de Som Terra de Safrà (Foto: Gerard Bosch)

En aquesta quarta edició, Santa Coloma ha volgut dotar de sentit el nom de la festa, mirant enrere per recordar la importància que el safrà havia tingut a la vila. Aquest exercici es va fer amb l‘estrena de les teatralitzacions, unes representacions que van reproduir, per exemple, la comercialització del safrà per part dels jueus al municipi amb “les taules del safrà”, l’espai on s’establien els preus. De fet, el call jueu de Santa Coloma va ser l’eix connector entre els dos escenaris de Som Terra de Safrà: el Castell dels Comtes i la plaça de l’Església.

Com l’esclat de la floració del safrà, el carrer del Call es va guarnir de les flors fetes pels nens i nenes que van participar al taller infantil. Així, per tal de diversificar l’oferta, també hi ha hagut demostracions de cuina en directe, collida de flors de safrà, tallers de cuina infantil i de pintura facial o la carretillada a càrrec dels Diables Keresus.

La cita vol obrir-se a la Conca, la Segarra i l’Anoia

Som Terra de Safrà també ha ampliat el seu abast territorial convertint en protagonistes de la festa persones d’altres poblacions de la comarca. D’aquesta manera, la quarta edició va arrancar amb bones sensacions perquè durant la jornada de divendres es va presentar el llibre El Safrà. Com preparar-lo 10 vegades de Carme Gasull que ha comptat amb la participació de cuiners del territori. Un d’ells, el jove montblanquí Joan Ollé, va fer una demostració en directe d’una de les receptes. En total, els actes han comptat amb la participació més d’una trentena de persones, associacions i empreses implicades.

ÀUDIO: La regidora valora la primera jornada

A més a més, la quarta edició també deixa petjada amb la presentació del primer licor de safrà colomí, anomenat Crocus, que és el resultat de la recepta guanyadora del concurs de licor de safrà de l’any passat, obra de Nati Ninot, i elaborat per Maria de la Peña, de licors On The Rocks de Vimbodí. L’edició d’enguany també ha integrat el concurs de licors i d’Instagram.

ÀUDIO: La regidora de Cultura es refereix al futur de la festa

GALERIA D’IMATGES