[youtube https://www.youtube.com/watch?v=8pMcSz9ry5I?rel=0]

Un dels gegants més simbòlics i coneguts de Catalunya, els Gegants del Pi i els Gegants de la Ciutat de Barcelona, juntament amb els Gegants de Santa Maria del Mar, han estat aquest any els personatges honorats a la Convidada dels Veguers, una iniciativa dels Amics dels Gegants de Montblanc en el marc de la Festa Major de la capital de la Conca.

Cada any, els gegants Pere Berenguer de Vilafranca i la seva esposa Arsenda -primers veguers i fundadors de Montblanc- conviden alguns dels gegants que representen històrics personatges o que tenen una llarga trajectòria en l’àmbit de la cultura popular catalana. Aquesta vegada la Convidada ha estat múltiple, amb la presència dels principals gegants del seguici oficial de Barcelona. Habitualment només se’ls pot veure junts per les Festes de la Mercè. En aquesta ocasió, aquest dissabte participaven als actes de la Festa Major de Montblanc en una tarda marcada també per la Diada Castellera dels Torraires.

Els Gegants de la Ciutat de Barcelona, ballant a l’església de Santa Maria la Major de Montblanc. (Foto: Xavier Lozano)

A les 6 de la tarda començaven els actes amb la recepció de les Colles Geganteres del Pi, el Mar i la Ciutat de Barcelona a l’Ajuntament de Montblanc, seguit d’una cercavila i la mostra dels gegants a la plaça  Major. A les 8 del vespre, les 11 figures participants van fer entrada de forma solemne a l’església de Santa Maria, on es van fer els balls oficials.

Els Gegants de la Ciutat de Barcelona representen Jaume I i la seva esposa Violant d’Hongria. Són els primers gegants documentats a Catalunya, al segle XVI. Les actuals figures són de finals del segle XX i són padrines tant dels gegants del Pi, com dels de Santa Maria del Mar, a més dels Veguers de Montblanc. Els Gegants de la Ciutat i els del Pi protagonitzen la popular cançó infantil dedicada a aquestes figures.