La collita d’alls d’aquesta temporada serà molt bona pel que fa a la qualitat del producte i a la seva grandària. Així ho preveuen els productors d’all de Belltall que asseguren que la pluja i les nevades han fet que aquest any la collita hagi sortit en bon estat.

L’arrancada dels alls s’ha enrederit uns dies a causa de les pluges i la falta de calor. En comparativa amb els darrers anys que s’arrencaven per Sant Joan, enguany han hagut d’esperar dues o tres setmanes per tal que el bulb estigues completament sec. Tot i això, es podrien superar els volums de l’any passat, ja que el 2017 va ser un any dolent per la sequera que va fer que hi hagués més malalties i les altes temperatures afectessin el procés de formació d’alguns bulbs. A més a més, a diferència d’altres campanyes, enguany la cabeça dels alls és força gran, ja que l’all de Belltall es caracteritza per tenir una cabeça mitjana, no gaire gran.

El preu de l’all ve marcat per l’Agrupació de Productors d’All de Belltall, per exemple una forca gran amb 50 cabeces d’alls dels grans té un preu de 30€, també es poden trobar forques més petites i a un preu més barat.

Belltall, terra d’alls

Fa 300 anys que es cultiven alls a la població de Belltall. L’altitud del municipi (772m), la humitat que ve donada per la marinada i la boira són els elements claus perquè Belltall sigui dels millors llocs on es cultiven alls de secà. Segons els pagesos del poble, aquestes propietats no es tenen en cap altre lloc. Els tres elements esmentats anteriorment fan que la terra estigui preparada per poder fer alls de qualitat.

Festa de l’all, aparador del producte local

Per desè any consecutiu Passant i Belltall celebrarà la Festa de l’all el 4 d’agost. Coincidint amb el desè aniversari de la festa, l’Agrupació de Productors d’All de Belltall farà diverses activitats complementàries. Les novetats d’aquest any seran les d’un concert a mitja tarda a càrrec de Santi Mirón amb #54 de Lux Fundació “Musicall humors” del Capità Tobias Hume, a més a més, d’un concurs d’Instagram. Els actes tradicionals com l’esmorzar popular i el sorteig de tres paneres es mantindran en l’horari habitual.

ÀUDIO: Entrevista a Montse Sánchez i Míriam Berengué sobre l’all de Belltall