El Museu de la Vida Rural dona el tret de sortida aquest dijous a la programació d’estiu que inclou diversos tallers, espectacles i propostes gastronòmiques, entre d’altres. Els festivals de poesia, el RUSC i el Rusquet, tornaran a ser dues de les cites desstacades, però enguany s’hi afegeix un cap de setmana d’activitats relacionades amb les abelles i l’apicultura. 

“Beekend” és la principal novetat de l’estiu al museu de la Fundació Carulla a l’Espluga. “No és un festival, però és una sèrie d’actes i accions relacionades amb el món de l’apicultura i les abelles des de la perspectiva de la sostenibilitat”, ha explicat la directora del MVR, Gemma Carbó, a l’Espluga FM Ràdio. Una mirada que, segons Carbó, vol ser artística, crítica, documentada amb la finalitat de conscienciar sobre la problemàtica de les abelles.

El MVR dedicarà un cap de setmana a les abelles

Les propostes es concentraran el divendres 17 d’agost i començaran amb un taller artístic sobre les abelles per als infants a càrrec de Loredana Talpos a les 11 del matí. Des de la mateixa hora, es podrà veure una arna observable per conèixer com és i com viuen les abelles, una activitat que presenta Roger Gasull. A les 6 de la tarda, el cinefòrum amb Roger Gasull i Jaume Cambra sobre el documental “Vanish of the bees” prendrà el relleu de la jornada. També hi haurà tast de cerveses amb mel a càrrec de l’apicultor Joan Maria Llorens. El “Beekend” continuarà el dilluns 20 d’agost a les 6 de la tarda amb la projecció de “El camino de la abejas”, una peça de Toni Serra (Abu Ali) sobre l’apicultura al Marroc.

Abans d’això, el museu tornarà a obrir les portes a la poesia amb la sisena edició del RUSC i la cinquena del Rusquet. Els dos festivals de poesia se celebraran coincidint amb la Festa Major de l’Espluga. Els poetes Carles Durarte, Mar Fontana, Josep Pedrals, Gerard Cisneros i Maria Cabrera compartiran escenari al jardí del museu el dijous 26 a les 8 del vespre, també amb la música de Versaleta. La proposta per als infants arribarà, en dues sessions, el dissabte 28 a les 11 del matí i a dos quarts d’1 del migdia amb l’espectacle La llavor del foc de Carlota Subirós i Babou Cham. Paral·lelament, el divendres 27 de juliol a les 7 de la tarda s’inaugurarà l’exposició fotogràfica “Orografies” de Toni Moreno.

Un museu viu durant l’estiu

D’altra banda, la programació d’estiu, que ha començat aquest dijous amb el taller de quilling, té altres iniciatives repartides entre els mesos de juliol, agost i setembre. Aquest divendres 6 de juliol a dos quarts de 7 de la tarda es podrà tornar a veure l’espectacle infantil El planeta a les teves mans de la Factoria BRAM després de l’èxit del Dia Internacional dels Museus.

La interpretació de l’univers a partir de contes i d’un planetari infable es podrà descobrir el divendres 13 de juliol a les 6 de la tarda de la mà d’Alexandre Bonanit. El MVR també organitza un taller de pintura a l’hort per al 3 d’agost i un de la verema el 4 i 6 de setembre. De fet, en el marc de la Festa de la Verema de la Conca de Barberà, el divendres 24 d’agost es farà un maridatge de vins i el dissabte 25 un tast de vins per a menors de 25 anys a càrrec de Bernat Andreu i amb l’acompanyament musical d’un DJ.

A més a més, diverses visites guiades a l’exposició temporal “The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la” completaran el calendari d’estiu del MVR. Amb tot pleagat, la directora del museu desitja que “hi hagi excuses per venir de forma reiterada per passar l’estiu al museu participant en propostes culturals”.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HUFlYyaUWI8]