[youtube https://www.youtube.com/watch?v=aXs2t7Sbdnc?rel=0&showinfo=0]

L’Orquestra Simfònica Treu-li la Pols al teu Instrument ha celebrat aquest cap de setmana el seu desè aniversari amb un multitudinari acte a la plaça del Celler Cooperatiu de l’Espluga, municipi on va néixer el projecte el 2008, amb la satisfacció d’haver-se convertit en un fenomen interterritorial, intergeneracional i adaptat a tot tipus de nivells musicals. L’acte de commemoració ha servit per mostrar que el repte plantejat fa una dècada s’ha complert, aconseguint que més de 120 persones de diferents municipis, edats i sensibilitats hagin pogut “treure la pols al seu instrument”.

La proposta va néixer d’un grup d’antics músics i estudiants de música i sota la direcció de Josep Colomé, que en va ser el primer director i una de les ànimes junt amb la presidenta fundadora Anna March. La proposta va engrescar de seguida desenes d’antics músics que havien deixat el seu instrument guardat en un armari, i que gràcies al fenomen TLP van tornar-lo a tocar. Des de llavors i en aquests 10 anys, el grup ha rebut nombroses noves incorporacions que han anat substituïnt les baixes puntuals. Un dels atractius de la proposta és, precisament, aquesta adaptabilitat a les necessitats i disponibilitas de cada músic.

El concert dels #10anysSensePols

En 10 anys, l’Orquestra TLP ha celebrat més de 50 concerts per les comarques de Tarragona i Lleida, fins arribar al concert culminant d’aquest cap de setmana a l’Espluga. Un acte que va congregar aquest dissabte al vespre més de 400 espectadors que omplien la plaça del Celler modernista per escoltar els grans èxits i les noves propostes de la formació.

La primera sorpresa va ser l’aparició, només començar, del cor TLP sobre l’escenari. Aquesta secció va crear-se el 2015 per cobrir una demanda de desenes d’antics músics o persones aficionades que volien cantar enlloc de tocar un instrument, i volien fer-ho amb la filosofia ‘Treu-li la Pols’. Una unió de sinèrgies que es va evidenciar aquest dissabte amb la interpretació conjunta de ‘Quan tot s’enlaira’ de Txarango, una cançó plena de simbolisme per l’esdeveniment que s’estava vivint.

Al concert, l’Orquestra TLP va interpretar en solitari algunes de les seves produccions de la recent temporada, com Superstition, del músic nord-americà Stevie Wonder; l’Estaca, del cantautor Lluís Llach. Aquesta, símbol de la reivindicació d’una època; Pirates del Carib Mix, de la popular saga de la Perla Negra; el Cant dels Ocells, popularitzada per Pau Casals a l’exili; o el conegut Rockley, un popurrí de diversos temes i autors del Rock internacional dels anys 70, 80 i 90. 

Les anècdotes d’un projecte únic

L’Orquestra i també el Cor TLP són un projecte particular en la seva essència que transmet als seus membres sensacions molt particulars al voltant de la música. I això és el que van intentar transmetre els actuals músics en un vídeo carregat de bon humor i anècdotes que va completar la vetllada de celebració al Celler Cooperatiu de l’Espluga. Al moment que es feia fosc, apareixien a la pantalla els músics amb el seu instrument confessant algunes de les peculiaritats que fan únic el projecte TLP.

Un vídeo on també hi participaven, de manera especial, les dues presidentes de l’entitat, la fundadora Anna March i l’acual Laura Poblet, o els directors Josep Colomé, que va assistir a l’acte després de 6 anys de deixar la direcció; i Diego Calderón, que ha assumit la direcció aquesta temporada. Anna Guasch també s’ha estrenat com a directora del Cor TLP. Qui no hi va poder ser és el director dels últims 5 anys, Borja Moll.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qWwLp7sY1Ps?rel=0&showinfo=0]

El retorn dels antics músics

El concert d’aquest 10è aniversari va acabar amb un moment molt simbòlic, el retorn a l’escenari dels antics músics que en les diferents etapes han estat part del projecte. De forma puntual es van sumar a l’Orquestra per interpretar plegats un popurrí amb els grans èxits de l’Orquestra de les diferents etapes. Una mescla d’arranjaments de Josep Colomé, Borja Moll i Diego Calderón per repassar, junt amb un recull de fotografies de la història de l’entitat, els 10 anys de trajectòria. Després, tot el col·lectiu va celebrar l’aniversari amb un sopar de germanor al Jardí dels Francolins.

1 COMENTARI

Comments are closed.