Jornada d’El Vi fa Sang en el seu màxim esplendor. La quarta edició del festival de l’Espluga ha viscut aquest dissabte el gruix principal d’actes amb l’entrega dels premis Nacional i Internacional El Vi fa Sang i els homenatges a Manuel de Pedrolo com a plats forts del dia.

La Sala Maria Font del Museu de la Vida Rural s’omplia al voltant de les 7 del vespre per veure l’entrega del Premi Nacional El Vi fa Sang 2018 a l’escriptor Antoni Serra i el Premi Internacional El Vi fa Sang 2018 per a l’italià Massimo Carlotto.  

Enguany l’acte de lliurament va estrenar format, ja que prèviament es van fer dos col·loquis breus amb els escriptors reconeguts. És per exemple, on es va veure a Antoni Serra en estat pur que va fer embogir la sala amb els seus comentaris espontanis i trencadors. El mallorquí es va mostrar sorprès pel potencial d’El Vi fa Sang i va declarar-se completament enamorat de l’Espluga.

D’altra banda, Massimo Carlotto compartia conversa amb l’editor Àlex Martín Escribà i el seu traductor, Pau Vidal. El festival premiava a Carlotto per ser una referència del gènere criminal a escala mundial i també per impulsar la traducció de més obres al català. Causa i efecte, de la trobada en va sorgir el compromís de traduir al català com a primera llengua la pròxima publicació de Carlotto.

Jornada d’homenatges

Al llarg de la jornada es van celebrar fins a una quinzena d’activitats, entre les quals també diversos homenatges a escriptors. El llegat i la influència de Manuel de Pedrolo va quedar palès en els actes de record a l’escriptor segarrenc, ara que se celebra el centenari el seu naixement. El primer dels homenatges va arribar de la mà de la filla de l’escriptor, Adelais de Pedrolo, i la comissària de l’Any Pedrolo, Anna Maria Villalonga. Acte seguit, l’escriptor Sebastià Bennassar va presentar el seu llibre Manuel de Pedrolo, manual de supervivència (Meteora) i la nova col·lecció que dirigeix. La segona jornada del festival va acabar al Teatre Folch i Torres amb la lectura dramatitzada de Mossegar-se la cua, una de les públicacions més negres de Pedrolo, a càrrec d’actors i actrius de la comarca.

El Vi fa Sang també a tingut temps per al record del desaparegut escriptor tarragoní Jordi Tiñena que havia de participar per partida doble en el festival. Un altre dels homenatges ha estat en memòria del maresmenc Valerià Pujol, d’arrels espluguines, del qual ara se’n publica Terra de Crims. Aquests dos actes es van celebrar amb la sala del MVR plena de gom a gom després de l’entrega del concurs de relats breus que va sumar un centenar de participants.

Aquest dissabte també es va presentar el treball Assassins del Camp, un recull de relats criminals de 15 escriptors i escriptores del Camp de Tarragona.