Després de cinc anys, el projecte dels horts socials de Montblanc comença ara pràcticament des de zero, amb nous inquilins a les parcel·les. Aquest dimarts es van lliurar les claus i es van assignar les catorze parcel·les als nous hortolans que hi seran durant els pròxims dos anys.

Aquesta iniciativa es va posar en marxa l’any 2013 per donar resposta a la crisi econòmica, tenint en compte l’augment de famílies que acudien al menjador social de Càritas. L’objectiu era crear un espai d’acompanyament personal per les persones aturades de llarga durada o en risc d’exclusió social. Durant aquests anys, fins a vint-i-cinc famílies s’han beneficiat dels horts socials, i a banda de tenir aliments per l’autoconsum, han format part d’un col·lectiu i han conegut tècniques del cultiu ecològic.

En aquesta nova etapa, els usuaris no només vénen derivats de Serveis Socials, també s’hi han inscrit gent que tenia ganes de tenir un hort. El regidor de medi ambient, Joan Casellas, destaca que “d’aquesta manera es crea un col·lectiu amb gent d’aquí i nouvinguts, que poden conviure i compartir experiències”.

ÀUDIO: El regidor de medi ambient, Joan Casellas, destaca el relleu del projecte

Els nous hortolans s’hi instal·laran durant dos anys, temps en què podran tenir cura de la seva parcel·la de 60m2 i formar-se en el cultiu ecològic i sostenible. Actualment hi hi quinze parcel·les individuals i dues de comunes que gestionen entre tots. Anaïs Sastre, coordinadora del projecte, destaca que “el projecte té un vessant de generar els teus propis aliments i també de generar sensació de col·lectiu, i nosaltres fem un acompanyament en les dos vessants, amb sessions teòriques i pràctiques per poder cultivar les parcel·les, tot amb tècniques de cultiu ecològic. Ara, durant les pròximes setmanes, deixaran la finca apunt per poder començar a plantar amb l’arribada de la primavera.

ÀUDIO: La coordinadora del projecte, Anaïs Sastre, explica com s’ha fet la renovació dels hortolans

El futur dels hortolans

Un altre dels objectius que ha complert el projecte ha estat recuperar alguns dels horts tradicionals que hi havia a la vora del riu a Montblanc. De fet, la majoria de famílies que han participat en els horts en aquesta última etapa han estat reubicades en horts privats on seguiran amb la filosofia que han après.

Aquest projecte està promocionat per l’Ajuntament de Montblanc amb col·laboració dels serveis socials del Consell Comarcal. Per l’Ajuntament ha estat un projecte molt gratificant tant a nivell de millora del medi natural com de cohesió social de Montblanc.

ÀUDIO: Mohamed Charky és un dels pocs usuaris que continua

ÀUDIO: Cristina Franco, nova usuària dels horts