La fibromiàlgia és una malaltia crònica caracteritzada per dolor a tot el cos, amb predomini als músculs i a les articulacions, i amb presència d’una exagerada sensibilitat a la pressió. Forma part d’un grup de malalties cròniques anomenat síndromes de sensibilització central juntament amb la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple. El CAP de Montblanc realitzarà una xerrada divulgativa avui, 8 de maig, a les 6 de la tarda amb motiu del dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga crònica, que se celebra el 12 de maig.


ÀUDIO: El doctor del CAP de Montblanc, Pere Constant, explica la proposta

Serà una xerrada “a 3 mirades diferents” i anirà a càrrec de tres professionals del CAP de Montblanc: el doctor Pere Constant, metge de medicina general, l’Alba Sant, psicòloga i referent de benestar emocional i salut comunitària, i la Roser Roig, administrativa, qui aportarà el seu testimoni, en primera persona, de la malaltia.

A la Conca de Barberà hi ha dos-cents casos diagnosticats, però Constant assegura que és una patologia infradiagnosticada. El perfil del malalt és, majoritàriament, dones d’entre trenta i quaranta anys.

ÀUDIO: El Doctor Pere Constant parla de la malaltia

L’any passat, el CAP de Montblanc va oferir per primera vegada un Grup d’Afrontament Actiu al Dolor per a persones diagnosticades, especialment, de fibromiàlgia i/o síndrome de la fatiga crònica. Aquest tipus d’acompanyaments ja es duen a terme a diversos Centres d’Atenció Primària de tot Catalunya, i ara han arribat a la comarca. Les trobades solen ser setmanals, d’una hora i mitja, i tenen una durada d’entre vuit i dotze sessions.