L’Espluga ha tancat el 2017 registrant una disminució del 5,67% del nombre de visitants als museus del municipi. En total, 72.384 persones han visitat algun dels equipaments turístics de l’Espluga. Malgrat el descens, l’equip de govern manté que s’ha evitat una caiguda superior com la que s’ha registrat en altres punts de Catalunya.

Tot i això, l’estiu del 2017 va ser bo per als museus de l’Espluga perquè es va registrar un creixement del públic respecte al mateix període del 2016. La baixada del nombre de visitants s’ha notat durant el darrer trimestre de l’any i, en alguns casos, també pels primers mesos del 2017.

La Cova Museu de la Font Major segueix sent l’espai més freqüentat arribant als 47.522 visitants, una xifra un 3% inferior a la de l’any anterior. Tot i que el 2017 va superar el nombre d’usuaris del 2015, les Coves de l’Espluga segueixen amb la tendència de disminució de visitants d’aquesta dècada. En relació al 2006, aquest espai ha perdut des de llavors 10.000 visitants.

Pel que fa a la resta dels museus municipals, la Ruta Templera i Hospitalera ha assolit la millor xifra des de la seva inauguració amb 1.310 persones, però segueix a la cua dels espais turístics del municipi. El 2017 ha estat el primer any a ple rendiment per la Ruta Templera amb la posada en marxa de les ulleres de realitat virtual, les sessions nocturnes i la visita amb tallers per a escolars. Les persones que fan la visita individual o en família representen el percentatge majoritari del públic, mentre que 277 escolars han participat en la proposta de la Ruta Templera i Hospitalera.

D’altra banda, la Fassina Balanyà ha registrat un augment de visitants del 8%, 4.796 persones van veure l’antiga fàbrica d’aiguardent de l’Espluga. El còmput global dels museus municipals suma 53.630 visitants, un 1,96 % menys que el 2016.

Finalment, l’Oficina de Turisme ha atès 22.373 persones amb una suma de 5.373 consultes, una xifra que també suposa un descens respecte als darrers anys. Tot i això, el regidor de Turisme de l’Espluga, Jordi Torre, remarca que la disminució de visitants dels museus municipals de l’Espluga ha estat inferior a les registrades en altres punts del país i considera que “hem sabut parar bé el cop i ens hem mantingut bastant bé en xifres de visitants”. A més a més, el regidor de Turisme ha tret ferro a les dades que situen l’Espluga com el municipi de la Conca amb més persones allotjades durant el 2017.

ÀUDIO: Jordi Torre, regidor de Turisme, valora les dades dels museus

El Museu de la Vida Rural, que segueix sent el segon equipament amb més visitants, ha tancat el 2017 amb 2.500 usuaris menys respecte al 2016, no tant lluny del balanç del 2015. L’equipament de la Fundació Carulla ha rebut un total de 16.153 persones. Ramon Rosich, director del MVR, considera que la baixada es deu al situació excepcional que ha viscut Catalunya des de l’1 d’octubre que ha provocat menys moviment de la població catalana i menys grups provinents de la resta de l’Estat espanyol. Tot i això, Rosich assegura que també cal tenir en compte el servei i els usos que els usuaris fan del museu, ja que la xifra de visitants no reflexa aquest aspecte, i per això enguany ho estudiaram. A més a més, impulsaran noves propostes relacionades amb la gastronomia per tal d’incrementar el nombre de visitant.

ÀUDIO: Entrevista a Ramon Rosich, director del Museu de la Vida Rural 

Un dels altres espais que també ha perdut visitants és el Museu del vi del Celler Cooperatiu de l’Espluga que ha comptat amb un total de 2.601 persones, mentre que 3.147 persones el van veure l’any 2016.

ÀUDIO: Jordi Torre destaca que l’Espluga va ser el municipi va allotjar més turistes