Des d’aquest estiu bona part de la Conca de Barberà està coberta dins de les emissores de les Associacions de Defensa Forestal de Catalunya gràcies a un repetidor que s’ha ubicat a l’Espluga.

El sistema de comunicació analògic que s’ha instal·lat a la zona de les Planes de l’Espluga cobreix un espai important de la comarca i de les Muntanyes de Prades. Aquestes emissores són un sistema de comunicació interna de les ADF i permeten millorar les tasques de coordinació entre els voluntaris desplaçats per extingir un incendi. Per això, el president de l’ADF de l’Espluga, David Saez, considera que ara podran actuar més ràpidament i més ben organitzats.

En els darrers anys part de la Conca de Barberà havia quedat incomunicada mitjançant aquest sistema de comunicació radiofònic, per bé que, per exemple, un dels repetidors ja existents permet cobrir el terme municipal de Vimbodí i Poblet i part de les Garrigues, però el senyal no arribava a la resta de la Conca, segons els representants de l’ADF de l’Espluga. Tot i això, l’Espluga ja havia disposat d’un repetidor d’aquest tipus però per problemes tècnics va quedar fora de servei.

Aquest tipus d’emissores són utilitzades per les Associacions de Defensa Forestal i per alguns vehicles d’Agents Rurals, mentre que els altres cossos d’emergències catalans utilitzen un altre sistema.

Entrevista a David Saez, president de l’ADF de l’Espluga, i Marc Roca, responsable de telecomunicacions de l’ADF de l’Espluga: