La família de Gegants Neolítics de l’Espluga de Francolí va ser el centre de totes les mirades aquest dissabte a Barcelona. Per primer cop, el Gorg, l’Spluc i el Blat, la Terra i el Pastor, acompanyats pels Grallers de l’Espluga, participaven a la Festa Catalana que organitzen de maig a novembre l’Ajuntament de Barcelona i l’Adifolk. És un certamen on cada dissabte al matí, colles geganteres, sardanistes i dansaires, castelleres, bastoneres o de diables, mostren la cultura popular pròpia de la festa catalana als milers de turistes que visiten el Barri Gòtic de Barcelona.

Els Gegants Neolítics actuant a la plaça de la Catedral de Barcelona. (Foto: Cedida)
Els Gegants Neolítics actuant a la plaça de la Catedral de Barcelona. (Foto: Cedida)

En aquesta ocasió, els Gegants Neolítics de l’Espluga hi participaven juntament amb la Colla Sardanista Blanca Espurna de Sitges, el Drac Gaudiamus amb els diables de la Vila de Gràcia, i el Ball de Bastons de l’Arboç. L’exhibició va durar dues hores, d’11 del matí a una del migdia, per tal de captar l’atenció dels visitants que passejaven per la plaça Nova, a tocar de la Catedral de Barcelona, i de camí a la plaça de Sant Jaume. Els Gegants i els Grallers espluguins van ballar-hi la Dansa dels Gegants Neolítics i altres balls populars de plaça, que van encisar els turistes procedents d’arreu del món. Els qui van voler endur-se un record els gegants espluguins van poder comprar els contes il·lustrats per Helena Rivero i escrits per Antoni Carreras.

Després de l’exhibició, la Colla Gegantera i els Grallers de l’Espluga van acabar el matí amb una visita a la plaça Sant Jaume, on van fer una actuació d’honor davant el Palau de la Generalitat.