La sequera i el fred han propiciat que la temporada de castanyes d’enguany a les Muntanyes de Prades sigui de les pitjors que es recorden en els darrers 50 anys. La collita respecte a l’any passat podria haver caigut fins al 75 %, una davallada a la que també s’hi suma l’afectació, en les darreres dècades, del xancre, un fong que mata els castanyers.

“La temporada d’enguany és dolentíssima, segurament la pitjor dels últims 40 o 50 anys”, ha expressat Antonio Vilalta, productor de castanyes de Vilanova de Prades. Com ja va apuntar l’alcalde del municipi, Artur Miró, a l’Informatiu Diari de l’EFMR, Antonio Vilalta també considera que l’escassa producció d’enguany, que no arriba a una quarta part de la collita de l’any passat, es deu a l’afectació del xancre, la sequera i el fred tardà. El productor assegura que enguany no han arribat als 250 quilos de castanyes, mentre que en la darrera campanya van superar el miler.

ÀUDIO: L’alcalde de Vilanova de Prades explica que la d’enguany és una temporada dolenta de castanyes

De fet, tot i la caiguda sobtada de la collita d’enguany, la producció ha disminuït molt durant les últimes dècades fins al punt de posar en risc el futur d’aquest fruit al territori. Antonio Vilalta reconeix que els castanyers a Vilanova avui en dia ja no són un cultiu, és més aviat una cosa simbòlica i remarca que “ningú es dedica a produir castanyes”. “No és renndible, s’estan morint, ningú hi ha fet res fins ara i arribarà un dia que la producció serà zero”, afegeix Vilalta.

L’alcalde de Vilanova de Prades considera que, des de fa anys, el conreu passa per moments complicats a causa del xancre, però que no per això deixaran de treballar per evitar que la castanya es perdi. Artur Miró va manifestar que no tiraran la tovallola i va afirmar: “ho volem tornarem a intentar, sigui amb plantacions noves o no, volem que no s’acabi de perdre la castanya a Vilanova ni a les Muntanyes de Prades”.

ÀUDIO: Artur Miró, alcalde de Vilanova de Prades, assegura que treballaran per mantenir els castanyers

La Festa de la Castanyada es consolida com una proposta folklòrica

Malgrat tot, la Festa de la Castanyada celebrada aquest passat cap de setmana va ser un èxit pel nombrós públic que va assistir-hi però el batlle reconeix que ha perdut el vessant comercial que tenia originàriament per passar a ser una celebració folklòrica. “La Festa de la Castanyada és una cosa simbòlica, és una festa que té nom, és una festa catalana”, confessa Antonio Vilalta qui constata que per al productor la cita no suposa pràcticament cap guany.

ENTREVISTA a Antonio Vilalta, un dels productors de castanyes de Vilanova de Prades: