Un any més, l’Espluga ha estat aquest diumenge la seu de “La festa de l’Escola Catalana” amb alumnes i mestres d’arreu del país reconeguts amb un premi Baldiri Reixac. En aquesta 39a edició dels premis que atorga la Fundació Carulla només s’ha reconegut un treball fet a la Conca, és el projecte d’Albert Grinyó. L’Espluguí ha rebut un premi per “Cal Biel, una nissaga de forjadors”, es tracta d’un treball de recerca de Batxillerat, tutoritzat per Elisenda Rosell, on es narra la història i el paper dels forjadors de Cal Biel de l’Espluga.

L’Espluga ha acollit des de primera hora del matí els habituals actes lúdics i festius que precedeixen l’entrega dels Premis Baldiri Reixac. A partir de les 13 h el Teatre del Casal presentava una excel·lent imatge amb gairebé totes les localitats ocupades pels alumnes, mestres i familiars dels premiats.  A les portes de la 40a edició dels Premis Baldiri Reixac, l’acte d’avui presentava una imatge renovada i també un format més àgil. La nova directora general de la Fundació Carulla, Marta Esteve, ha afirmat que el certamen és una cita consolidada de l’escola catalana. Durant els parlaments, Esteve ha manifestat que després de tantes edicions ja hi ha moltes Albergeneracions que formen part de la història d’aquest certamen, unes generacions batejades amb el concepte “balderitzats”. Joaquim Nin, secretari general del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya; Nicolau Brossa, vicepresident de la Fundació Carulla; Jordi Torre, regidor de cultura de l’Ajuntament de l’Espluga, i M. Dolors Civit, presidenta del Casal de l’Espluga, han presidit l’acte d’entrega dels premis.

Els Premis Baldiri Reixac han concedit aquest diumenge 50 premis de 900 euros pels treballs d’alumnes d’escoles dels països de parla catalana. La dotació total d’aquests premis és de 101.000 euros perquè també s’atorguen en tres modalitats més: 9 premis al projecte global d’escola, 4 premis d’Estímul a Mestres i Professors i 1 Premi UOC d’innovació. Dimecres passat, al Palau de Pedralbes de Barcelona, en un acte presidit per la consellera d’Ensenyament, es van lliurar els premis d’aquestes darreres modalitats.