El president de la Diputació de Tarragona, l’Arquebisbe de Tarragona, el director de Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura i l’alcalde de l’Espluga, tots en bloc per presentar els més de 30 actes que se celebraran al Camp de Tarragona amb motiu del centenari del naixement de mossèn Ramon Muntanyola (l’Espluga de Francolí, 1917 – Barcelona, 1973).

La imatge s’ha produït aquesta setmana al Palau de la Diputació de Tarragona i és que durant aquest any es recordarà i es reivindicarà la figura de Ramon Muntanyola amb una programació d’actes culturals coordinada per l’Ajuntament de l’Espluga, però també amb el suport de la Diputació de Tarragona i amb la participació d’altres pobles on Muntanyola va deixar empremta. La Selva del Camp, Reus, Salou, Senan, Tarragona, Vila-seca, Mont-ral, Farena i Cervià, són municipis que també celebraran actes commemoratius.

En aquest sentit, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, remarcava l’aliança entre municipis per celebrar el centenari de Mn. Ramon Muntanyola. Poblet va assenyalar que l’objectiu de la programació d’actes és recordar la figura de Muntanyola, enaltir l’obra i deixar testimoni de qui fou Ramon Muntanyola i Llorac, sacerdot i poeta.

ÀUDIO: Josep Poblet destaca l’associació entre municipis

Acte de presentació del Centenari de Mn. Ramon Muntanyola a Tarragona. (Foto: Xavier Lozano)
Acte de presentació del Centenari de Mn. Ramon Muntanyola a Tarragona. (Foto: Xavier Lozano)

Un personatge capdavanter de l’època

Ramon Muntanyola amb l’edició de la Revista el Ressò, una de les primeres publicades en català després de la Guerra Civil, i amb la seva llarga i àmplia llista de creació literària, esdevé un personatge capdavanter de l’època i amb vocació de país. “Mossèn Muntanyola no és un home del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, és un home de país”, va expressar Josep Poblet destacant el paper patriòtic de Ramon Muntanyola.

ÀUDIO: Josep Poblet: “Muntanyola és un home de país”

D’altra banda, la vida sacerdotal de Muntanyola també va ser exemplar. Mn. Ramon Muntanyola va passar per moltes esglésies del territori en un moment històric complicat. Tot i això, Muntanyola va deixar una bona petjada pels llocs on va exercir. L’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, va destacar la figura del mossèn espluguí perquè “sabia perdonar” en un context de Guerra Civil i de dictadura.

ÀUDIO: Jaume Pujol: “un home que sap perdonar”

El monument a Mn. Ramon Muntanyola, a Salou (Foto: Xavier Lozano)
El monument a Mn. Ramon Muntanyola, a Salou (Foto: Xavier Lozano)

Més de 30 actes arreu del territori

Des de l’Espluga s’ha impulsat l’any de commemoració del centenari de Mn. Ramon Muntanyola. L’historiador espluguí, Josep M. Vallès, va posar sobre la taula la necessitat de reivindicar la figura de Ramon Muntanyola cent anys després del seu naixement perquè les noves generacions puguin conèixer el seu llegat cultural. Després del primer pas que va donar l’Ajuntament de l’Espluga, s’hi van sumar altres municipis del Camp de Tarragona. Per aquest motiu, els actes culturals es coordinen des de l’Espluga.

L’alcalde de l’Espluga, David Rovira, ha  manifestat que el que es vol aconseguir amb l’any de commemoració és que “les noves generacions sàpiguen que per construir la societat que avui tenim hi ha hagut gent que ho ha fet possible posant el seu granet d’arena i mossèn Ramon Muntanyola evidentment és un d’ells”.

ÀUDIO: David Rovira destaca el paper de Ramon Muntanyola

D’altra banda, el director de Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura, Jordi Agràs, ha assegurat que la Generalitat farà arribar les obres de Muntanyola a totes les biblioteques de Catalunya.

ÀUDIO: Jordi Agràs anuncia que l’obra de Muntanyola arribarà a les biblioteques catalanes

La programació arranca aquest cap de setmana

Els actes commemoratius donaran el tret de sortida aquest cap de setmana a l’Espluga de Francolí. Dissabte a les 18.30 h el Museu de la Vida Rural acollirà la presentació de la programació d’actes i diumenge se celebraran els primers actes. En primer lloc, es farà una missa a l’Església Vella concelebrada per l’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, i es farà una ofrena a la casa on va néixer Ramon Muntanyola. També hi participarà la Coral Espluguina i el cor infantil del Col·legi Vedruna de l’Espluga. El primer acte cultural també se celebrarà aquest cap de setmana, ja que el Concurs de Rapsodes Font Baixa d’aquest any estarà dedicat a Muntanyola. Tindrà lloc aquest diumenge a les 18 h a la Sala Folch i Torres del Casalet.

La Selva del Camp també encetarà l’any commemoratiu aquest diumenge amb la conferència “L’etapa selvatana en la biografia de mossèn Ramon Muntanyola” a càrrec de Josep M. Grau i Pujol.

Acte de presentació del Centenari de Mn. Ramon Muntanyola a Tarragona. (Foto: Xavier Lozano)
Acte de presentació del Centenari de Mn. Ramon Muntanyola a Tarragona. (Foto: Xavier Lozano)