Concactiva oferta, per primera vegada, una formació relacionada amb l’ofici de pastor, un ofici lligat al territori i essencial per l’equilibri d’aquest, per l’elaboració de productes autòctons i de qualitat i per reduir el risc de grans incendis. El curs és finançat pel Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i s’emmarca en el projecte Escola del Paisatge promogut pel Museu Terra. Tindrà una durada de 24 hores, repartides en sis dies de formació. Els dies 13, 15, 20, 22, 27 i 29 de maig.


ÀUDIO: El tècnic d’ocupació de Concactiva, Carles Hereida, explica la proposta

La formació, impartida per tres formadors i formadores, tractarà diferents aspectes de l’ofici, des d’una explicació general de la ramaderia extensiva, fins a temàtiques més específiques de la pastura, els ramats i la gestió d’incendis, els farratges i l’alimentació, l’exhibició de gossos pastors i de protecció, races, engreix i parts o venda de la carn. El curs tindrà una part teòrica, impartida a les aules de Concactiva, i una part pràctica, que es farà a l’exterior. Aquesta darrera serà essencial, ja que els formadors són pastors i pastores de la zona de la Conca de Barberà i disposen de ramats. En la darrera sessió es tractarà l’elaboració de formatges amb la participació d’una formatgeria de les Muntanyes de Prades.

ÀUDIO: Carles Hereida aposta per fer néixer nous pastors i promoure la xarxa entre els que ja hi són

El curs és dirigit a joves que vulguin dedicar-se a la pastura, però també a tot aquell a qui pugui interessar-li la formació, sigui per la part teòrica, o bé per reciclar-se. Un cop acabat el curs, amb el qual s’obtindrà un primer contacte amb l’ofici, s’oferirà la possibilitat de continuar-ne la formació, les sortides professionals i també les oportunitats que oferirà Concactiva, que s’ha marcat l’impuls a la ramaderia extensiva, la gestió dels productes del bosc i generar bio economia com una de les prioritats dels semestres vinents.

L’organisme del Consell Comarcal de la Conca de Barberà està treballant en diferents projectes per a potenciar l’ocupació i l’emprenedoria lligada a l’aprofitament del bosc i les pastures, i en facilitar i promocionar l’elaboració de productes mitjançant el viverisme i el suport públic.

ÀUDIO: Carles Hereida assegura que és una prova pilot que servirà per fer un tastet de l’ofici