El fins ara abat del Monestir de Poblet, Octavi Vilà, ha anunciat aquest dijous que es convertirà en el nou bisbe de Girona. Cal recordar que la ciutat porta sense ningú al càrrec gairebé dos anys, des de la mort el 31 de març de 2022 del, en aquell moment, bisbe de la diòcesi gironina, Francesc Pardo.

ÀUDIO: El bisbe electe de Girona, Octavi Vilà, es mostra emocionat amb aquesta nova etapa

Ara, Octavi Vilà és bisbe electe de Girona a l’espera del nomenament oficial que se celebrarà el 21 d’abril a la Catedral de Girona. Un càrrec que va proposar formalment el papa Francesc el mes d’octubre de l’any passat. Tot i que el nomenament no serà oficial fins d’aquí quasi dos mesos, el fins ara abat es traslladarà a la ciutat de Girona per començar a treballar amb la diòcesi.

Es tracta d’un nomenament poc habitual, ja que és la quarta vegada en la història que un abat de Poblet es converteix en bisbe a Espanya. Concretament, Esteve de Sant Martí va passar d’abat del monestir cistercenc a bisbe d’Osca l’any 1165; Francesc Dorda va passar d’abat de Poblet a bisbe de Solsona l’any 1716 i Agustí Vázquez de Varela va seguir el mateix camí, sent bisbe de Solsona l’any 1793. Per tant, fa més de 200 anys que no es vivia una situació similar.

Tres mesos per trobar un nou abat

Octavi Vilà deixa el càrrec després de 9 anys (2015) i ara comença un procés intern per part de la comunitat per trobar nou abat. La successió la decidiran els membres de la comunitat en un període màxim de 3 mesos.

Del seu pas pel Monestir de Poblet, el fins ara abat, destaca la restauració del Palau del Rei Martí com un dels grans projectes completats després d’un llarg procés. També ha recordat la situació que ha viscut Catalunya en els darrers anys i l’afectació de la Covid-19 en les visites turístiques a l’espai monumental.

ÀUDIO: Octavi Vilà valora el seu pas pel Monestir de Poblet