L’Arxiu Comarcal de la Conca ha ingressat el fons documental de Joan Tarragó Balcells, supervivent del camp de concentració de Mauthausen. Hi va ser durant poc més de 4 anys, del 1941 al 1945. 

Natural del Vilosell, Tarragó tenia vincles amb Montblanc i la Conca de Barberà. A més, el seu fill Llibert, quan va començar a investigar la història del seu pare, va tenir en Josep Andreu Abelló, tiet de l’exalcalde Andreu, un aliat.

L’arxiu conté més de 300 documents entre correspondència, papers personals i obres de teatre que van escriure als camps per poder reunir a la clandestinitat. 

Tarragó va ser un dels caps de la resistència al camp nazi i va ser un dels creadors de la biblioteca clandestina. La família assegura que no ha estat fàcil despendre’s de la documentació, però creuen que és la millor decisió per preservar-la i difondre la història del seu pare, que és també la història de milers de deportats.

L’acte de signatura del conveni de cessió del fons s’ha fet aquest dimarts a l’Ajuntament de Montblanc. L’Arxiu digitalitzarà ara tot el fons i en farà diversos actes per donar-lo a conèixer.