Intèrpret: Antoni Sabaté.

El Pessebre – Pau Casals
 
El programa d’avui el dedicarem a escoltar una obra molt nostrada i escaient per aquests dies de les festes de Nadal i Reis. Grans compositors, com Bach o Händel  tenen obres musicals destinades al adveniment del nen Jesús.  l’Oratori el Pessebre amb musica de Pau Casals i lletra de Joan Alavedra serà l’obra que ocuparà el programa d’avui. 
 
El 1943, el poeta Joan Alavedra va entregar a Pau Casals el text de «El Pessebre» i animà al músic a escriure un Oratori creat en una atmosfera i un caràcter catalans.
Pau Casals utilitzà la seva música al servei del seu propi idioma i de la seva fonda condició de català. Els temes són tots absolutament originals, tot i que conserven el perfil i caràcter del seu ambient poètic.
 
Va ser a l’any 1946 quan va revisar el que ja estava fet i acabà la quarta i última part, en la que va voler oferir com un resum, en un gran coral, el missatge dels seus íntims sentiments d’artista home que sap que tan sols la Pau pot salvar el gènere humà dels seus infinits errors. I va treballar a la seva llar de Puerto Rico amb tot el fervor i amb plena convicció.
La estrena de l’Oratori el Pessebre fou el 17 de desembre a Acapulco , Mèxic. Poc més tard 60 auditions més dirigides per el mateix Pau Casals, van ser representades a la resta del mon.