El ple del Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha aprovat aquest dilluns el pressupost per l’any 2024 i que ascendeix a un total de 19.354.900 euros, un 47,85% superior al de l’any 2023. El 60% d’aquest pressupost és provinent dels fons de la Generalitat de Catalunya.

Cal destacar que durant el 2024, el Consell Comarcal invertirà 7.111.700 euros. D’aquestes, les més importants seran pel projecte d’abastament d’aigua en la fase 1 que s’endurà prop dels cinc milions d’euros, les millores en les Estacions Depuradores d’Aigües Residuals amb més de 850.000 euros i turisme amb més de 800.000 euros en la Ruta del Cister i gràcies als Fons Next Generation.

Aprovat el projecte de la depuradora de Blancafort

Durant el ple també es va aprovar definitivament el projecte per la construcció dels col·lectors i l’estació depuradora d’aigües residuals de Blancafort. L’execució d’aquest projecte, que té un cost d’execució d’1.720.570,33 € més IVA, assegurarà el servei de sanejament en alta del municipi, proporcionant el tractament adequat de les aigües residuals de Blancafort.

El sistema de tractament proposat s’ha planificat prioritzant que el procés de depuració de les aigües residuals i que les instal·lacions siguin sostenibles i optimitzin el consum energètic. Per aquesta raó, la instal·lació comptarà amb plaques fotovoltaiques d’autoconsum, utilització per a usos industrials de l’aigua tractada i llits de rizocompostatge per al tractament dels fangs, que reduirà dos terços el volum d’aquest residu i minimitzarà la petjada de carboni, tant pel transport al seu destí com per la quantitat a tractar.

Actualment, s’estan redactant els projectes dels futurs sistemes de sanejament de Vilanova de Prades, Vilaverd, Pira i Barberà de la Conca. Amb la redacció d’aquests projectes i la futura construcció d’aquests sistemes, la comarca passarà a disposar de 10 depuradores gestionades pel Consell Comarcal, les quals donaran servei a quasi 9 de cada 10 habitants de la comarca.