La Denominació d’Origen Protegida Siurana encadena dos anys consecutius de mala collita. S’esperen produir 3 milions de litres, xifres similars a l’any anterior, però molt per sota dels 5 milions habituals. Tot i que és normal alternar anys més bons amb d’altres més a la baixa, la sequera comença a fer estralls a llarg termini a la collita de l’oli. 

ÀUDIO: El president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, explica que ha sigut una mala temporada

Els quilos d’olives recollits a les 7 comarques que inclou la DOP Siurana són irregulars, alguns acumulen xifres positives gràcies a l’ús del regadiu com el Tarragonès o el Baix Camp i d’altres com la Conca de Barberà o el Priorat trenquen amb males xifres per la falta d’un sistema de regadiu. 

Els preus també han anat a l’alça durant aquesta campanya anterior amb pujades de fins a 20 euros la garrafa, per enguany s’espera que els 5 litres puguin superar els 50 euros.

ÀUDIO: Antoni Galceran parla de la pujada de preus

Tot i la falta d’oli s’espera una bona collita quant a sabor (Imatge: Laia Molné)

La compra massiva dels últims mesos també pot comportar una baixada de la venda per aquesta campanya, ja que part dels consumidors acumulen garrafes de la temporada passada amb la previsió que enguany es redueixi la producció. 

Els molins dels petits productors també es veuran afectats per la baixada de producció, alguns inclús han decidit no obrir portes i treballar conjuntament amb molins més grans per abaratir els costos.

ÀUDIO: El president de la DOP Siurana explica la situació d’alguns molins

Durant l’acte Ada Parallada, padrina de la DOP Siurana durant el 2022-2023 ha donat el traspàs del padrinatge al doctor Eduard Escrich, expert en càncer de mama, nutricionista i defensor de l’ús de l’oli d’oliva per millorar la salut.