El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, l’Agropecuària COPERAL i el Departament d’Acció Climàtica, han presentat el full de ruta que ha d’impulsar millores en el cultiu del cereal i solucionar problemàtiques vinculades al món rural, com és el despoblament o la manca de relleu generacional en el sector primari. L’acte ha tingut lloc a la seu de la cooperativa agropecuària COPERAL, a Santa Coloma de Queralt, ja que és un dels implicats en aquest projecte de desenvolupament rural.

Per a l’elaboració del pla s’han dut a terme un total de 45 entrevistes amb diferents agents del territori. En la presentació d’aquest full de ruta que es durà a terme per la dinamització del cereal de Mestral, s’han aportat diverses dades: a Santa Coloma de Queralt hi ha 101 explotacions agrícoles amb pagesos de menys de 41 anys, i 147 explotacions, amb pagesos d’entre 41 anys i 54 anys.

ÀUDIO: El consultor del departament d’Innovació Turística d’Eurecat i director i coordinador del Pla Estratègic, Jaume Salvat, assegura que aquest pla vol lluitar contra els problemes de l’entorn rural

Salvat ha comentat també que, si bé és cert que hi ha un discurs molt estès que valora el producte de proximitat i de qualitat, sovint, la realitat no s’adapta a aquesta idea. És per això que el pla també contempla comunicar, entre la població, els beneficis d’assaborir i menjar blat de qualitat, tal com ha passat amb el vi que, a poc a poc, la ciutadania ha après a valorar-lo.

Segons el director del pla estratègic alguns dels punts febles són les mateixes característiques territorials, com la baixa població, o el poc atractiu que aquests territoris tenen per la gent jove; a més d’una debilitat intrínseca que existeix, com és el fet que pocs forners creuen en el projecte, per desconfiança. En total, el pla estratègic contempla un total de 32 accions, amb 4 eixos principals: producte, formació (capacitació), comunicació i gestió, essent aquest darrer el més important.

La trobada s’ha dut a terme a Santa Coloma de Queralt (Imatge: Ràdio Montblanc)

Creació de la Taula de Treball

Així com es va fer amb l’avellana, el projecte també preveu la creació d’una taula de treball, entesa com un marc de diàleg que permeti generar altres formes de treballar. La Taula permetrà la temporalització de les diverses accions, així com la implicació de més forners.

ÀUDIO: El director del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, Jordi París, explica que el Grup Operatiu Farina de Mestral és l’embrió del projecte

Segons París “el pla estratègic té un àmbit territorial més enllà de la Conca de Barberà” i un dels objectius és “anticipar-se al canvi climàtic”, a través dels mostratges que s’estan duent a terme a Montblanc i a Santa Coloma de Queralt, on s’estan provant un total de 16 varietats potencials.

ÀUDIO: Jordi parís parla de les varietats que s’estan estudiant