Durant un any 24 municipis catalans amb menys de 500 habitants han acollit i donat feina a famílies migrants o refugiades. En total 28 famílies s’han beneficiat d’aquesta primera prova pilot creada per l’Associació de Micropobles de Catalunya. En el cas de la Conca de Barberà hi han participat Vilanova de Prades que ha acollit dues famílies, Blancafort amb dues famílies més, Les Piles amb una i Senan també amb una unitat familiar acollida.

ÀUDIO: El responsable de la sectorial d’atenció a les persones de Micropobles, Xavier Camps, assegura que la prova ha estat un èxit

Després de 365 dies de prova, l’organització extreu que la proposta ha estat un èxit, totes les famílies, menys les provinents d’Ucraïna han acabat quedant-se a viure als municipis, el que ha sigut un benefici per ambdues parts, ja que en casos com el de Senan, l’arribada de tres persones ha suposat un increment del 30% de la població, passant de 50 a 53 habitants i disminuint la mitjana d’edat. Aquest augment de la ràtio també ha servit, en alguns casos, per ajudar a mantenir serveis bàsics com l’escola municipal o el servei d’atenció primària.

ÀUDIO: L’alcaldessa de Senan, Carme Farrer, detalla l’experiència

La prova pilot s’ha completat amb unes 90 persones acollides a tot el territori (Imatge: Laia Molné)

Pel que fa al model laboral, durant aquest any els micropobles han donat feina a cadascuna de les unitats familiars participants en el projecte. En la majoria de contractes, des del SOC s’ha negociat una pròrroga d’un any perquè aquestes persones puguin mantenir el lloc de treball i buscar noves oportunitats de cara al futur.

ÀUDIO: El coordinador d’Oportunitat500, Oriol López, subratlla que gran part de les famílies han trobat feina

Un acompanyament complet

Les famílies participants han comptat amb un acompanyament complet per part de l’Associació de Micropobles assegurant no només l’habitatge i l’ocupació sinó també l’aprenentatge de l’idioma i la integració en el nou entorn.

ÀUDIO: El participant del programa Oportunitat500, John Deivis, parla de la seva experiència

L’èxit de la prova ha fet que des del Departament d’Igualtat de Catalunya hagin acceptat el model com a política pública d’acollida. Un projecte que es replicarà els propers anys amb noves acollides arreu del territori. Des de l’Associació de Micropobles asseguren que és un model equilibrat que garanteix l’atenció dels migrants i dona benefici als pobles que l’acullen, necessitats de població.

ÀUDIO: El president de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Joan Solà, explica la situació dels micropobles a Catalunya